A legtöbb bejelentés a gyümölcsöket és zöldségeket érintette az EU-ban
Tavaly uniós szinten összesen 2930 bejelentés futott be a RASFF-hoz az Európai Bizottság nemrég közzétett összegzése szerint, és az ügyek 88 százaléka élelmiszerekhez kötődött. Az EU-ban a legtöbb problémát a gyümölcsök, a zöldségek, a mogyoró- és diófélék, a halak és a halászati termékek, az étrend-kiegészítők és az egyéb speciális célú élelmiszerek okozták.
Magyar vonatkozású RASFF-ügy 141 volt, amelyek közül 17 élelmiszerekhez, 14 takarmányokhoz, 10 pedig élelmiszerekkel érintkező anyagokhoz kötődött. A nálunk előállított terméknél 24 esetben merült fel élelmiszerbiztonsági probléma, amely 0,8 százaléka a 2016-ban dokumentált összes RASFF bejelentésnek.
Magyarországon leginkább az étrend-kiegészítőkkel, a különleges táplálkozási célú élelmiszerekkel, a gabonákkal, a pékárukkal, illetve a baromfihúsokkal és az egyéb baromfitermékekkel adódtak gondok.
Kisebb számban kellett például gyümölcsökkel és zöldségekkel kapcsolatban eljárni – derült ki az Európai Bizottság éves összegzéséből.
Uniós szinten a bejelentések száma nem változott lényegesen a korábbi évekhez viszonyítva. A sok tagállamot érintő tavalyi esetek között szerepelt például az E. coli szennyezett román sajt vagy a szalmonellával fertőzött lengyel tojás ügye. A bejelentések nagy részében a patogén mikroorganizmusok (elsősorban baromfi- és hús termékekben), a mikotoxinok (főleg aflatoxin), a növényvédőszer-maradékok, a nehézfémek, valamint a nem jogszerűen alkalmazott összetevők okozták a veszélyt.
A 38 éve működő RASFF az uniós tagállamok hatóságai közötti gyors információáramlás érdekében jött létre. A riasztási rendszerrel számos élelmiszerbiztonsági kockázatot még azelőtt sikerül elhárítani, hogy a kifogásolt termékek a vásárlóknak gondot okozhatnának – hangsúlyozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Az EU ajánlást fogadott el a fenntarthatósági jelentéstételi standard bevezetéséről a kkv-k számára
Az Európai Bizottság ajánlást fogadott el egy önkéntes fenntarthatósági jelentéstételi…
Tovább olvasom >Hogyan táplálkozzunk kánikulában? – a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tanácsai
A nyár a lazítás, a nyaralás, a szabadtéri programok időszaka…
Tovább olvasom >Fulladásveszélyes cumik és mérgező esőkabátok: uniós vizsgálat alatt a Temu és a Shein termékáradata
Babacumik, amelyek fulladást okozhatnak, UV-szűrő nélküli napszemüvegek, tiltott vegyi anyagokat…
Tovább olvasom >További cikkeink
Eurostat: 2%-kal bővült az európai jégkrémgyártás 2024-ben
Az Eurostat friss adatai szerint 2024-ben az Európai Unióban 2%-kal,…
Tovább olvasom >Matcha Latte zabitalt vezet be kínálatába az Oatly az Egyesült Királyságban
Az idei nyarat új, matcha latte ízű zabitallal dobja fel…
Tovább olvasom >MBH-elemzés: A vártnál jobb GDP adatokat közölt a KSH
2025 második negyedévében a KSH által közzétett GDP adatok az…
Tovább olvasom >