Az arabica és a robusta legendája
Ahogy arról már beszámoltunk, a Nespresso idén januárban két új limitált kiadású kávékapszulával jelentkezik: az Arabica Ethiopia Harrarral és a Robusta Ugandával –kivételes ízeik hűen tükrözik a származási helyek és fajták jellegzetes aromaprofilját. Az egyedi kávékat egyedi csomagolásban vehetjük kézbe, amely a kávéfajták történeteit kelti életre. A Nespresso Mariana Rodrigues londoni tervező-grafikust kérte fel a kapszulás dobozok megtervezésére.
Mindkét fajtához különféle legendák fűződnek, a Nespresso el is meséli nekünk a legismertebbeket ezek közül.
Arabica – A kíváncsi kecskék
Az Arabica legendája Etiópia ősi fennsíkjain, Kaldi, az ifjú kecskepásztor történetével kezdődik. A fiú egy délután az árnyékban ücsörögve őrizte kecskéit, mígnem a melegtől bágyadtan álomba szenderült. Ez alatt az állatok elkóboroltak a bozótban, ahol egy piros bogyókkal teli bokrot találtak, amiről eszegetni kezdtek. Amikor Kaldi felébredt, és látta, hogy a kecskéknek se híre, se hamva, gyorsan a keresésükre indult. Rájuk is lelt, amint vígan ugráltak a bokrok körül. Letépett egy bogyót, és ő is megkóstolta; neki is jókedve kerekedett, és ott, a kecskék mellett maga is táncra perdült. Arra járt egy szerzetes, és nem tetszett neki, amit látott. Elhatározta, hogy tűzre veti a gyanús bogyókat. Ám a lángok hatására a levegőt fenséges illatok töltötték meg. A szerzetes megbabonázva sepregette ki a szemeket a tűzből, és elmorzsolta, majd vízzel keverte össze őket – és így született meg a csodálatos ital, amit ma Arabica kávé néven ismerünk.
Robusta – Az egység köteléke
Etiópia után pedig látogassunk el az egykori Bugandába, vagy mai nevén Ugandába, a Robusta feltételezett szülőhelyére! A Robusta kávészemeket itt egy szent, családegyesítő szertartás részeként alkalmazták, melynek során kettévágtak egy kávégyümölcsöt, amiből mindkét család képviselője megevett egy-egy szem kávét. Ettől a pillanattól fogva a kávébab szelleme örökre összekötötte a két családot és utódaikat – életre szóló hűségben és barátságban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >