Lassult az élelmiszerek áremelkedési üteme Németországban januárban
Németországban 2,5 éves mélypontra csökkent az éves infláció januárban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken ismertetett végleges adatai szerint.

Lassult az infláció
Az infláció a tavaly decemberi 3,7 százalék után januárban 2,9 százalékra csökkent, ami a legalacsonyabb éves ütem 2021. júniusi óta, amikor 2,3 százalék volt a fogyasztói árak éves emelkedésének mértéke.
Az előző havihoz képest a fogyasztói árindex 0,2 százalékkal csökkent, miután decemberben 0,2 százalékos volt a havi áremelkedés.
Az energiaárak januárban 2,8 százalékkal csökkentek éves bázison, az élelmiszerek áremelkedési üteme pedig 3,8 százalékra lassult januárban a decemberi 4,6 százalékos növekedés után.
Élelmiszer- és energiaárak nélkül a fogyasztói árak (maginfláció) januárban 3,4 százalékkal emelkedtek éves bázison. Decemberben 3,5 százalék volt az ütem.
Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) januárban 3,1 százalékkal emelkedett éves bázison, miután decemberben 3,8 százalék volt az éves harmonizált árindex. Havi szinten a HICP 0,2 százalék csökkenést jelzett a decemberi 0,2 százalék növekedés után.
Kapcsolódó cikkeink
Meglepetést hozott a kínai infláció – stagnáltak a fogyasztói árak júliusban
Az elemzők által várt minimális emelkedés helyett júliusban változatlan szinten…
Tovább olvasom >ZEW: jelentősen romlott a gazdasági hangulat Németországban augusztusban
Elemzők által vártnál is jelentősebben romlott a ZEW gazdaságkutató intézet…
Tovább olvasom >Júliusban 7,84 százalékra gyorsult az éves infláció Romániában
Júliusban 7,84 százalékra gyorsult az éves infláció Romániában – közölte…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvannak a Fenntarthatóság szimbóluma idei díjazottjai
A Trade magazin hatodszor hirdette meg a Fenntarthatóság szimbóluma pályázatot. A…
Tovább olvasom >Eltérően értelmezi a versenyhivatal vizsgálatainak eredményeit a kereskedelmi szövetség és a versenyhatóság
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH)…
Tovább olvasom >Rovaralapú élelmiszerek: miért nem váltják le a hagyományos húsokat?
Bár az utóbbi években a rovartenyésztést a hagyományos hústermelés környezetbarát…
Tovább olvasom >