Lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme az OECD-országokban szeptemberben
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban 2016 novembere óta legkisebb ütemű, 1,6 százalék volt az átlagos infláció szeptemberben, miután augusztusban még 1,9 százalékot mértek.
Az infláció lassulását elsősorban az okozta, hogy Törökországban a fogyasztói árak emelkedése 9,3 százalékra mérséklődött az augusztusi 15 százalékról.
Az OECD-országokban szeptemberben éves összevetésben 2,6 százalékkal estek az energiaárak az augusztusi 1,7 százalékos csökkenés után, miközben az élelmiszerárak növekedése 1,5 százalékra lassult az augusztusi 1,9 százalékot követően.
Az élelmiszer- és energiaárakat nem számolva az infláció 2,1 százalék volt az augusztusi 2,3 százalék után.
A 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, éves összevetésben 3,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak szeptemberben az előző havi 3,2 százalék után.
Az euróövezetben az augusztusi 1 százalékról szeptemberben 0,8 százalékra lassult a fogyasztói árak növekedése éves összevetésben, ugyanakkor az élelmiszer- és energiaárakat nem számolva 0,9 százalékról 1 százalékra gyorsult. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Új korszak a világgazdaságban? – Új kihívások hazánk előtt
2025 májusa a világgazdaságban a változások felgyorsulását hozta. A Közel-Keleten…
Tovább olvasom >Csak két uniós országban magasabb az infláció, mint Magyarországon
A Privátbankár Európai Inflációs Körképe hasonlította össze a márciusi és…
Tovább olvasom >Az euróövezetben 2,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak március után áprilisban is
Az euróövezet éves inflációs rátája áprilisban az előzetes becsléssel összhangban…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Felfutóban a hazai ginpiac – A SPAR szerint a vásárlók egyre tudatosabbak, és nyitottak a magyar márkákra
A gin értékesítése az elmúlt években látványosan erősödött a magyar…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >