Lassuló drágulás
Júniusban az egyhavi átlagos fogyasz-tóiár-emelkedés 0,1 százalék volt. 2008. júniushoz viszonyítva az árak 3,7 százalékkal növekedtek. Idén, az első hat hónapban, átlagosan 3,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.A KSH gyorsjelentésében olvasható, hogy egy hónap alatt – 2009. májushoz viszonyítva – az élelmiszerek árai 1,6 százalékkal csökkentek. Árcsökkenés következett be az idényáras élelmiszerek (9,2 százalék), valamint az étolaj (2,9 százalék) esetében. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal nőtt. Átlag feletti áremelkedés volt megfigyelhető a szeszes italok, dohányáruk (0,8 százalék), valamint a szolgáltatások (0,3 százalék) esetében. Ez utóbbin belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 2,6 százalékkal kellett többet fizetni.
A tartós fogyasztási cikkek árai az átlaggal megegyező mértékben emelkedtek. 2008. júniushoz viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,9 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a sertészsiradék 30,7, a rizs, hántolmányok 16,2, az idényáras élelmiszerek 14,4 és a párizsi, kolbász 10,2 százalékkal. Árcsökkenés következett be az étolaj (15,7 százalék), a sajt (12,3 százalék) és a liszt (9,2 százalék) esetében. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben (6,4 százalék) drágultak a szeszes italok, dohányáruk is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megvannak a Fenntarthatóság szimbóluma idei díjazottjai
A Trade magazin hatodszor hirdette meg a Fenntarthatóság szimbóluma pályázatot. A…
Tovább olvasom >Eltérően értelmezi a versenyhivatal vizsgálatainak eredményeit a kereskedelmi szövetség és a versenyhatóság
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH)…
Tovább olvasom >Rovaralapú élelmiszerek: miért nem váltják le a hagyományos húsokat?
Bár az utóbbi években a rovartenyésztést a hagyományos hústermelés környezetbarát…
Tovább olvasom >