Laboratóriumi tanácsok a biztonságos nyitáshoz
A víz áramlásának biztosítása, a szerelvények tisztítása és vízkőmentesítése, folyamatos légcsere és mikrobiológiai vizsgálatok: többek között ezekre is szükség lehet ahhoz, hogy biztonsággal nyithassanak újra a kereskedelmi szálláshelyek.
Az átoltottság egyértelmű növekedésével talán ismét belátható időn belül újraindulnak azok az ipari és kereskedelmi szektorok, amelyek eddig a járvány veszteseinek számítottak. Nekik most különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a lezárt épületek ivóvízrendszereit megfelelően ellenőrizzék – hívják fel a figyelmet egy független laboratórium, a WESSLING Tudásközpont munkatársai.
A világjárvány alatt huzamosabb időre lezárt épületek ivóvízhálózatának, használati melegvízrendszerének, valamint légkezelő- és klímaberendezéseinek sokáig pangó szakaszai ugyanis komoly mikrobiológiai kockázatot jelenthetnek, különösen a Legionella baktérium.
Mik minősülnek kiemelt kockázatú létesítménynek?
Az egészségügyi intézmények mellett elsősorban a kereskedelmi szálláshelyek, a nedves hűtőtornyok és a közfürdők. A langyos, meleg vízben hamar elszaporodó Legionella baktérium súlyos megbetegedést akkor okozhat, ha a víz párájával kijut a környezetbe, és ezt az úgynevezett aeroszolt az ember belélegzi. Az általa okozott megbetegedés, a legionellózis lényegében egy atípusos tüdőgyulladás, amely a legyengült immunrendszerű embereknél akár halálos kimenetelű légúti eredetű betegség is lehet – elég az 1976-os, philadelphiai hotelben történt esetre gondolni. Tünetei a láz, a száraz köhögés.
A Legionella szaporodásának leginkább éppen azok a körülmények kedveznek, amelyek a hosszú lezárás során előálltak: a 20-50°C-os vízhőmérséklet, a szükséges tápanyagok (mesterséges rendszerekben ezeket az organizmusok, a víz alkotói, korróziós termékek és a vízrendszerben kiülepedett anyagok biztosítják számukra), illetve maga a pangó víz.
Az átmenetileg használaton kívüli épületek esetén a vizes rendszerek üzemeltetése során ezért a fenti feltételek megszüntetésére, minimalizálására kell törekedni. Rendkívül fontos elvégeztetni tehát az ivóvíz-mikrobiológiai vizsgálatokat. Ivóvíz és használati melegvíz esetén a pangó vízben fokozottan szaporodni képes mikroorganizmusok: Coliform, Escherichia coli, Telepszám 22°C-on, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus.
Soron kívül javasolt a 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet szerinti Legionella vizsgálatok elvégzése, továbbá a klímaberendezések, légkezelők által befújt levegő vizsgálata szúrópróba-szerűen kiválasztott módon.
Ahhoz, hogy a fenti vizsgálatok megnyugtató eredményt hozzanak, és hogy az üzemeltetők megelőzzék a Legionella elszaporodását, a WESSLING munkatársai szerint érdemes az alábbi tanácsokat megfogadniuk:
Az ivóvíz hálózatok esetében fontos a víz áramlásának biztosítása. Ott, ahol az ivóvízhasználat nem folyamatos, szükséges a pangó szakaszok rendszeres, legalább hetente történő átöblítése, kifolyatása (minden csapon minimum 2 percig, vagy hőmérséklet-állandóság eléréséig). A kifolyatás során törekedni kell az aeroszol képződés minimálisra csökkentésére, a dolgozók a munkafolyamat során lehetőleg viseljenek maszkot.
Fontos a végponti szerelvények tisztítása, vízkőtelenítése, mert a használaton kívüli szerelvényeken megtelepedő szennyeződések táptalajt és nagyobb felületet biztosíthatnak a baktériumok szaporodásához. A csökkentett vízfogyasztás mellett üzemelő, de nem leürített használati melegvízhálózatok esetében is gondoskodni kell a cirkuláció folyamatos fenntartásáról, továbbá javasolt rendszeresen hőfertőtlenítést végezni: a rendszervíz hőmérsékletét minimum 3 órára 70°C fölé kell emelni, majd szakaszosan haladva a legtávolabbi csapoló irányából valamennyi kifolyót 3 percig forró vízzel átáramoltatni a vízhőmérséklet egyidejű ellenőrzése mellett.
A folyamatos légcserét csökkentett létszám melletti üzemelés esetén is biztosítani kell. Az üresen álló épületrészeket javasolt ezen túlmenően rendszeresen átszellőztetni. Az épületek újranyitása várhatóan a hűtési szezon kezdetével azonos időpontban fog megtörténni, emiatt fokozott figyelmet kell fordítani a klímaberendezések karbantartására, fertőtlenítésére.
Kapcsolódó cikkeink
Szakértő: biztonságosan fogyasztható a csapvíz Magyarországon
Magyarország túlnyomó részén biztonságos, egészséges és korlátozás nélkül fogyasztható a…
Tovább olvasom >5 tipp, hogy gyermekeink jókedvvel igyanak elég vizet a nagy melegbe
A nyári hőségben különösen fontos a megfelelő folyadékbevitel biztosítása gyermekeink…
Tovább olvasom >Csúcsra járatott ízélmény, avagy ezért az ásványvíz az étkezés és a kávézás legjobb kísérője
Az étkezés és a kávézás élményének tökéletes megéléséhez számos tényezőt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >