Laboratóriumi marhazsírral lépne az európai piacra a Mosa Meat

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 01. 23. 09:42

A holland Mosa Meat kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz (EC) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatósághoz (EFSA) a bioreaktorban előállított marhazsír európai forgalmazására vonatkozóan.

Az állati eredetű összetevőt nélkülöző innováció célja, hogy javítsa a növényi alapú húshelyettesítők, például hamburgerek, húsgolyók vagy bolognai ételek nyújtotta ízélményt.

A Mosa Meat szerint a zsír kulcsfontosságú szerepet játszik a hús ízének, aromájának és állagának megteremtésében, mondhatni a „zsír az íz lelke”. A vállalat saját elmondása alapján olyan összetevőt fejlesztett, amely a hagyományos marhahús nyújtotta gazdag kulináris élményt kínálja.

– Az innováció nemcsak a Mosa Burgereket teszi különlegessé, hanem képes javítani az olyan növényi alapú termékek ízét is, amelyek gyakran nem képesek visszaadni a hús teljes érzékszervi élményét – mondta el Maarten Bosch, a Mosa Meat vezérigazgatója.

A Mosa Meat a laboratóriumi zsírt hibrid húshelyettesítők, azaz növényi és sejttenyésztett összetevők kombinációjával állítaná elő. Az EU sejttenyésztett összetevőket külön-külön jóváhagyatni rendelő új élelmiszerekre vonatkozó engedélyezési eljárása 18 hónapig is eltarthat.

Retail Detail

Kapcsolódó cikkeink