Kulcsfontosságú feladatok várnak az agrárdiplomásokra
Összességében bőven önellátó hazánk zöldségből és gyümölcsből a szakma erejének köszönhetően, ennek a jövőbeli megőrzéséhez és erősödéshez elengedhetetlen a jó szakemberek képzése – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Budai Campusán tartott diplomaátadó ünnepségén, szerdán.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2024/03/Kepernyokep_6-3-2024_185851_kormany.hu_-300x217.jpeg)
(Fotó: Pixabay)
Feldman Zsolt a MATE Kertészettudományi Intézetének, Növényvédelmi Intézetének, Szőlészeti és Borászati Intézetének friss diplomásaihoz szólva kiemelte, hogy a XXI. század agráriumában a siker fontos feltétele, hogy ebben a hagyományos alapokon, a biológián, természettudományokon nyugvó szakmában olyan szakmai ismeretekkel rendelkező gyakorlati szakemberek dolgozzanak, akik értik a mára adat- és információalapú, technológiaorientált mezőgazdasági világot is. Ebben fontos szerepet tölt be a MATE, amely képzéseivel az agrártudományok területén lehetőséget teremt a sokoldalú, széles látókörrel rendelkező, hivatásukban sikeres, fiatal szakemberek kinevelésére. Az agrár-felsőoktatásban szerzett diploma, oklevél belépő egy szép szakmába és fontos lépcső a hallgatók karriercéljainak elérésében, ahogyan a szakmának és az országnak a diplomázott, jó képzést kapott diák versenyképességi előrelépést jelent – hangsúlyozta köszöntő beszédében.
Ismertette, hogy a magyar kertészeti ágazaton belül a zöldség- és gyümölcstermesztés, a szőlészet-borászat mintegy 650 milliárd forintot állít elő
Ez a teljes hazai mezőgazdasági termelés 15 százalékát teszi ki. Van tehát akkora ereje ennek a szektornak, hogy megfelelő hátteret tudjon adni a fiatalok számára a pályán való elinduláshoz. A növényorvosok szerepének fontosságát azzal is kiemelte, hogy nemcsak 145 ezer hektár szőlő- és gyümölcsültetvény, hanem összesen 5 millió hektárnyi magyar mezőgazdasági terület növényvédelmi állapota függ munkájuktól. Így kulcsfontosságú feladat vár a diplomát szerzett fiatalokra, akik segítséget nyújthatnak majd a szakmák presztízsének erősítésében is, hiszen ma már nagyon kevesen ismerik a mezőgazdasághoz kapcsolódó szakmák, a mindennapi élelmiszer előállításának nehézségeit és kihívásait.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Főleg erjesztett és szálas tömegtakarmányokkal etették az állatokat 2023-ban
Magyarországon az állatok etetésére 2023-ban a szarvasmarhák esetében 7598 ezer…
Tovább olvasom >Az agrártanácsnak meg kell mutatnia a 2027 utáni agrárpolitika fő irányait
Az Európai Unió Tanácsa féléves magyar elnökségének célja, hogy az…
Tovább olvasom >Sütve, főzve is ízletes a friss magyar csemegekukorica
A csemegekukorica a nyár egyik slágerzöldsége. Kevesen tudják azonban, hogy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője
Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a…
Tovább olvasom >Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot
Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a…
Tovább olvasom >