Kulcsfontosságú feladatok várnak az agrárdiplomásokra
Összességében bőven önellátó hazánk zöldségből és gyümölcsből a szakma erejének köszönhetően, ennek a jövőbeli megőrzéséhez és erősödéshez elengedhetetlen a jó szakemberek képzése – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Budai Campusán tartott diplomaátadó ünnepségén, szerdán.

(Fotó: Pixabay)
Feldman Zsolt a MATE Kertészettudományi Intézetének, Növényvédelmi Intézetének, Szőlészeti és Borászati Intézetének friss diplomásaihoz szólva kiemelte, hogy a XXI. század agráriumában a siker fontos feltétele, hogy ebben a hagyományos alapokon, a biológián, természettudományokon nyugvó szakmában olyan szakmai ismeretekkel rendelkező gyakorlati szakemberek dolgozzanak, akik értik a mára adat- és információalapú, technológiaorientált mezőgazdasági világot is. Ebben fontos szerepet tölt be a MATE, amely képzéseivel az agrártudományok területén lehetőséget teremt a sokoldalú, széles látókörrel rendelkező, hivatásukban sikeres, fiatal szakemberek kinevelésére. Az agrár-felsőoktatásban szerzett diploma, oklevél belépő egy szép szakmába és fontos lépcső a hallgatók karriercéljainak elérésében, ahogyan a szakmának és az országnak a diplomázott, jó képzést kapott diák versenyképességi előrelépést jelent – hangsúlyozta köszöntő beszédében.
Ismertette, hogy a magyar kertészeti ágazaton belül a zöldség- és gyümölcstermesztés, a szőlészet-borászat mintegy 650 milliárd forintot állít elő
Ez a teljes hazai mezőgazdasági termelés 15 százalékát teszi ki. Van tehát akkora ereje ennek a szektornak, hogy megfelelő hátteret tudjon adni a fiatalok számára a pályán való elinduláshoz. A növényorvosok szerepének fontosságát azzal is kiemelte, hogy nemcsak 145 ezer hektár szőlő- és gyümölcsültetvény, hanem összesen 5 millió hektárnyi magyar mezőgazdasági terület növényvédelmi állapota függ munkájuktól. Így kulcsfontosságú feladat vár a diplomát szerzett fiatalokra, akik segítséget nyújthatnak majd a szakmák presztízsének erősítésében is, hiszen ma már nagyon kevesen ismerik a mezőgazdasághoz kapcsolódó szakmák, a mindennapi élelmiszer előállításának nehézségeit és kihívásait.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Rendszeres vakcinázást javasolnak a szakértők a lóherpesz ellen
Rendszeres vakcinázást javasolnak a lóherpesz ellen az Állatorvostudományi Egyetem szerdai…
Tovább olvasom >KSH: januárban az ipari termelés 3,9 százalékkal mérséklődött
2025 januárjában az ipari termelés volumene 3,9 százalékkal elmaradt az…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: a jövő héten visszatérnek az éjszakai fagyok
A hét végéig még további kiadós eső várható, így folytatódik…
Tovább olvasom >További cikkeink
Milyen hatása lehet az árrésstopnak? Lesz miből fizetni a dolgozói béreket?
A kormány bejelentése szerint március közepétől harminc alapvető élelmiszer árrése…
Tovább olvasom >Így változik a boltok árrésse most, hogy a kormány döntött
A kormány bejelentése szerint harminc alapvető élelmiszer árrését korlátozzák, miután…
Tovább olvasom >Felvásárolta a myPOS az IQOM-ot, elősegítve a digitális fizetési innováció terjedését
Az IQOM, a digitális fizetési megoldások egyik vezető magyarországi szolgáltatója…
Tovább olvasom >