Kulcsfontosságú feladatok várnak az agrárdiplomásokra
Összességében bőven önellátó hazánk zöldségből és gyümölcsből a szakma erejének köszönhetően, ennek a jövőbeli megőrzéséhez és erősödéshez elengedhetetlen a jó szakemberek képzése – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Budai Campusán tartott diplomaátadó ünnepségén, szerdán.

(Fotó: Pixabay)
Feldman Zsolt a MATE Kertészettudományi Intézetének, Növényvédelmi Intézetének, Szőlészeti és Borászati Intézetének friss diplomásaihoz szólva kiemelte, hogy a XXI. század agráriumában a siker fontos feltétele, hogy ebben a hagyományos alapokon, a biológián, természettudományokon nyugvó szakmában olyan szakmai ismeretekkel rendelkező gyakorlati szakemberek dolgozzanak, akik értik a mára adat- és információalapú, technológiaorientált mezőgazdasági világot is. Ebben fontos szerepet tölt be a MATE, amely képzéseivel az agrártudományok területén lehetőséget teremt a sokoldalú, széles látókörrel rendelkező, hivatásukban sikeres, fiatal szakemberek kinevelésére. Az agrár-felsőoktatásban szerzett diploma, oklevél belépő egy szép szakmába és fontos lépcső a hallgatók karriercéljainak elérésében, ahogyan a szakmának és az országnak a diplomázott, jó képzést kapott diák versenyképességi előrelépést jelent – hangsúlyozta köszöntő beszédében.
Ismertette, hogy a magyar kertészeti ágazaton belül a zöldség- és gyümölcstermesztés, a szőlészet-borászat mintegy 650 milliárd forintot állít elő
Ez a teljes hazai mezőgazdasági termelés 15 százalékát teszi ki. Van tehát akkora ereje ennek a szektornak, hogy megfelelő hátteret tudjon adni a fiatalok számára a pályán való elinduláshoz. A növényorvosok szerepének fontosságát azzal is kiemelte, hogy nemcsak 145 ezer hektár szőlő- és gyümölcsültetvény, hanem összesen 5 millió hektárnyi magyar mezőgazdasági terület növényvédelmi állapota függ munkájuktól. Így kulcsfontosságú feladat vár a diplomát szerzett fiatalokra, akik segítséget nyújthatnak majd a szakmák presztízsének erősítésében is, hiszen ma már nagyon kevesen ismerik a mezőgazdasághoz kapcsolódó szakmák, a mindennapi élelmiszer előállításának nehézségeit és kihívásait.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Négy növényvédő szer kapott szükséghelyzeti engedélyt a sáskák elleni védekezéshez
Magyarországon az elmúlt években a szélsőségesen meleg és száraz nyári…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: országszerte mérséklődött az aszály, nagy területen meg is szűnt
A hét első felében hullott csapadék nyomán az aszály országszerte…
Tovább olvasom >Magyar egyetemi együttműködés segítheti a bogyós gyümölcsök termesztését
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint a Soproni…
Tovább olvasom >További cikkeink
Spanyolországban vezeti be első AI-alapú megoldását a Carrefour
A francia Carrefour Spanyolországot választotta első mesterségesintelligencia-alapú megoldásának bevezetésére. Az AI.Carrefour…
Tovább olvasom >Kétszeres POP világbajnok a magyar Gösser Spritz display
Idén két világbajnoki címre is büszke lehet a hazai POP-szakma.…
Tovább olvasom >Legendás olasz panettone-gyártót vett az ír Valeo Foods
Újabb olasz cég felvásárlását jelentette be az ír székhelyű Valeo…
Tovább olvasom >