Kulcsfontosságú a borászok összefogása a jövőben
A somlói borvidék a magyar történelem és kultúra egyik fontos szimbóluma, amely a múlt század nehézségei ellenére is megőrizte értékeit. Mára pedig ismét a magyar borászat egyik ékkövének tekinthetjük – mondta Nagy István agrárminiszter, szombaton, a Somló és Környéke Borút Egyesület Bor és Pálinka Lovagrendje által szervezett Lovagrendi Szakmai Találkozón, Somlóvásárhelyen.

Nagy István
A tárcavezető kifejtette, a borvidék felvirágoztatásához a borászok elszántságára és szakmai összefogására volt szükség. A borásztársadalom példamutató együttműködése és alkalmazkodási képessége ugyanis nélkülözhetetlen a változó piaci környezethez való sikeres alkalmazkodáshoz. A borászok tehát nem csupán reagálnak a változásokra, hanem aktívan formálják is a fogyasztói igényeket, ezáltal pedig előremutató irányt szabnak az egész magyar agráriumnak is.
Nagy István hangsúlyozta, a borásztársadalmon belüli partnerségre a jövőben is szükség lesz, mert összeurópai, de inkább világszinten strukturális válság jelei láthatók. Csökken a fogyasztás, és a terei is szűkülnek, az alkoholellenes lobbi nagyon erős. Ezeket a kérdéseket Magyarország a nagy bortermelő uniós tagországokkal azonos módon érzékeli és értékeli. Hozzátette, a nagyon gyorsan változó borfogyasztási szokásokhoz nehéz alkalmazkodni. Ennek egy módját jelentheti a több lábon állás, vagyis hogy nemcsak bort érdemes termelni vagy értékesíteni, hanem például pezsgőt, vagy mustot. Ehhez azonban újfajta tudás és technológia kell, mert egyre inkább elvárás a nagyon jó minőség minden árszegmensben – mondta Nagy István.
A tárcavezető kiemelte, a magyar kormány a jövőben is minden segítséget meg kíván adni ehhez, ezért elkötelezetten támogatja a bortermelőket. A Közös Agrárpolitika (KAP) keretében évente 10-11 milliárd forintnyi támogatás válik elérhetővé a szőlőborágazat számára, amely hozzájárul a szektor hosszú távú fenntarthatóságához és versenyképességéhez. Összességében az ágazat támogatására a 2027-ig tartó pénzügyi időszakban több mint a 100 millió euró áll rendelkezésre. Emellett a szőlő szerkezetátalakítását célzó programok keretében az elmúlt tizenhárom évben mintegy 80 milliárd volt elérhető, amelyből 30 ezer hektárnyi szőlőültetvény újulhatott meg – fejtette ki a miniszter.
Kapcsolódó cikkeink
AM: az élelmiszertermelést nem lehet elválasztani a termőföldtől
A műhús egy csinálmány, mi pedig ragaszkodunk ahhoz, hogy az…
Tovább olvasom >Nagy István: az elmúlt években tudatosan segítettük az állattartókat a járványok és állatbetegségek megelőzésében
A Magyarországon forgalomba kerülő állati eredetű élelmiszerek teljesen biztonságosak és…
Tovább olvasom >Nagy István: példaértékű fejlődés ment végbe a kertészeti ágazatban
Az a fejlődési folyamat, amely a kertészeti ágazatban végbement, példaértékű…
Tovább olvasom >További cikkeink
Árrésstop árnyékában: így alakulnak a húsvéti bevásárlás költségei 2025-ben
Az idei húsvéti bevásárlási szezon igazi meglepetése nem a csokinyúl…
Tovább olvasom >Az élelmiszerbiztonságra is kihathat a ragadós száj- és körömfájás-járvány
Miközben a hatóságok versenyt futnak az idővel, hogy megfékezzék a…
Tovább olvasom >Húsvéti trendek: mit keresnek idén a vásárlók?
Tavaly márciusban, húsvét előtt közel 90 ezer doboz, azaz csaknem…
Tovább olvasom >