KSH: rekordtermés volt tavaly kukoricából
Tavaly az összes fontosabb őszi betakarítású növény termésmennyisége nagyobb volt az előző évinél, kukoricából pedig rekordtermés volt, a termésátlag 42,3 százalékkal nőtt az előző évihez képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.
Kukoricából csaknem 9,2 millió tonnát takarítottak be tavaly, 34,7 százalékkal többet az előző évinél, a termésátlag elérte a hektáronkénti 7,74 tonnát. A kukorica termőterülete az előző évinél 4,6 százalékkal kisebb, 1,2 millió hektár volt.
A KSH adatai szerint az előző évinél 20,5 százalékkal több gabona – 16,4 millió tonna – termett közel azonos (0,9 százalékkal kisebb) területen.
Búzából 2014-ben az egy évvel korábbinál 2,0 százalékkal nagyobb területről (1,1 millió hektár) 3,5 százalékkal többet (5,2 millió tonna) takarítottak be; a termésátlag 4,71 tonna volt.
A cukorrépa 15 ezer hektárnyi betakarított területe majdnem ötödével kisebb, mennyisége (1,01 millió tonna) 2,0 százalékkal nagyobb volt a 2013. évinél, a termésátlag (66,37 tonna/hektár) 26,0 százalékkal emelkedett.
Napraforgóból 1,2 százalékkal kisebb területről (590 ezer hektár) 1,56 millió tonnát takarítottak be, 4,8 százalékkal többet, mint 2013-ban. A termésátlag 6,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 2,64 tonna volt.
A repcéből az előző évinél 7,8 százalékkal nagyobb területen (213 ezer hektár) 27,7 százalékkal több, 680 ezer tonna termett. A termésátlag – 3,19 tonna/hektár – 2013-hoz képest 18,6 százalékkal nőtt.
A burgonya 21 ezer hektáros betakarított területe csaknem megegyezik a 2013. évivel. Összesen 547 ezer tonnát, az előző évinél 12,2 százalékkal többet takarítottak be.
A lucerna betakarított területe (125 ezer hektár) 3,8 százalékkal kisebb, termésmennyisége 4,0 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban, összesen 594 ezer tonna termett. A termésátlag (4,77 tonna/hektár) 8,2 százalékkal haladta meg az előző évit. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Országszerte tart az aratás, hazánk kenyere biztosított
A gazdák munkájának és szorgalmának köszönhetően biztosított az ország kenyere,…
Tovább olvasom >Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Százötven kistermelő nyitja meg kapuit a Nyitott Porta Napok rendezvénysorozat részeként
Több mint százötven családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >