KSH: az előző évi rekordtermésnél 15,7 százalékkal kevesebb gabona termett 2015-ben
Az elmúlt évben 132 ezer hektárral, 4,7 százalékkal kisebb területen 2,6 millió tonnával, 15,7 százalékkal kevesebb gabona termett az előző évihez képest – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
A csökkenést elsősorban a betakarított kukoricamennyiség 29,7 százalékos visszaesése okozta. A nyár eleji hőség és a csapadékhiány miatt az előző évinél mintegy 2,77 millió tonnával kevesebb, 6,545 millió tonna kukoricát takarítottak be 3,4 százalékkal kisebb területről. A termésátlag 27,2 százalékkal romlott, hektáronként 5,69 tonna volt.
A búza mennyisége a vetésterület 7,6 százalékos csökkenése ellenére az előző évi szinten maradt és 5,284 millió tonna volt. A termésátlag 8,7 százalékkal javult, hektáronként 5,14 tonnát ért el.
A KSH jelentése kitért arra is, hogy lucernából 3,7, napraforgóból 3,4, repcéből 16,5, százalékkal kevesebbet takarítottak be tavaly, mint a megelőző évben. A cukorrépa termése 17,0, a burgonyáé 27,4 százalékkal esett vissza. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
KSH: 2,2 milliárd euró volt a szolgáltatás-külkereskedelmi többlet az I. negyedévben
2025 I. negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 3,6, importja…
Tovább olvasom >Félidőhöz ért a magyar Női Unió ENAG projektje a magyar-szerb határtérségben
Digitális tudás, gyakorlati képzés és határon átnyúló összefogás: ezekre épít…
Tovább olvasom >Együttműködési megállapodást kötött az agrárkamara és az agrártudományi egyetem
Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Magyar…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Felfutóban a hazai ginpiac – A SPAR szerint a vásárlók egyre tudatosabbak, és nyitottak a magyar márkákra
A gin értékesítése az elmúlt években látványosan erősödött a magyar…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >