KSH: 1,9 százalékkal nőttek az árak februárban
Februárban a fogyasztói árak átlagosan 1,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, januárhoz viszonyítva pedig 0,2 százalékkal nőttek – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
Az elemzők 2,0 százalékos februári inflációt vártak az előző két havi egyformán 2,1 százalék után. Az év második hónapjában a szeszesitalok és dohányáruk 6,4 százalékos, valamint az élelmiszerek 3,9 százalékos áremelkedése volt a legnagyobb. Az év első két hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 2,0 százalékkal emelkedtek. Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: az összes termékkörben lassult az infláció februárban. A tojás ára meredeken emelkedett tavaly az utolsó negyedévben, ugyanakkor februárban egy hónap alatt 9,3 százalékos csökkenést mértek. Ebből az látszik, hogy a kínálat bővülésével a korábbi szinthez közelít a tojás ára – fejtette ki. Az egy évvel korábbinál így is 37,1 százalékkal drágább volt a tojás idén februárban.
A szolgáltatások árában volt kisebb, 0,2 százalékpontnyi gyorsulás, de az 1,0 százalékos éves ütem ezzel együtt átlag alatti. A szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett a legjobban, 3,3, illetve 9,6 százalékkal, de a jövedéki adó mértéke nem változott, így nem várható további áremelkedés ebben a termékkörben – mondta.
A szezonálisan kiigazított maginfláció 2,4 százalékos volt idén februárban, 0,1 százalékponttal csökkent a januárihoz képest.
Tavaly februárhoz képest az élelmiszerek ára 3,9 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás 37,1, a vaj, vajkrém 13,5, a száraztészta 9,9, a tejtermékek 7,4, a tej 6,2, a kenyér 6,0 százalékkal drágult. A cukor 14,2 százalékkal olcsóbb lett.
A háztartási energia 1,6, ezen belül a tűzifa 14,4, a palackos gáz 7,9 százalékkal drágult, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott.
A szolgáltatások ára átlagosan 1,0 százalékkal emelkedett, a telefon és internet 6,0 százalékkal olcsóbb lett, de a lakbérek 4,6 százalékkal, a belföldi üdülések 6,9 százalékkal drágultak.
A ruházkodási cikkekért 0,3, az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 0,5, ezen belül a járműüzemanyagokért 2,0, a tartós fogyasztási cikkekért 1,0 százalékkal kevesebbet kellett fizetni februárban.
Egy hónap alatt, idén januárhoz képest az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) és a párizsi, kolbász egyaránt 3,7 százalékkal többe, a tojás 9,3, a cukor 2,0 százalékkal kevesebbe került. A szolgáltatások ára 0,4, a szeszes italok, dohányáruké 0,3, a háztartási energiáé 0,1 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkek és az egyéb cikkek ára 0,2 százalékkal mérséklődött, a járműüzemanyagokért 0,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy hónappal korábban. A szezon végi kiárusítások következtében a ruházkodási cikkek 1,7 százalékkal olcsóbbak lettek – közölte a KSH.
A fogyasztói árak márciusi adatait április 10-én teszi közzé a KSH. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
KSH: januárban az ipari termelés 3,9 százalékkal mérséklődött
2025 januárjában az ipari termelés volumene 3,9 százalékkal elmaradt az…
Tovább olvasom >Gyorsuló infláció Magyarországon: brutális élelmiszerdrágulás és kérdéses hatékonyságú intézkedések
2025 februárjában ismét gyorsult az infláció Magyarországon: a fogyasztói árak…
Tovább olvasom >Elemző az M1-en: ez az árképzés pofátlan a multik részéről
Az élelmiszerkereskedő cégek számára hatalmas extraprofitot jelentő élelmiszer-árképzést ésszerű keretek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >