Kreatív receptek a számítógéptől
A ChefWatson alkalmazás nem akármilyen applikáció: az IBM szuperszámítógépének „agyát” használja, hogy különböző recepteket alkosson és kínáljon fel. Az amerikai cég a Bon Appetit receptkereső portállal társult, amelynek több mint 9 ezer receptje van: hozzávalók, fajta (leves, főétel, desszert) és típus (thai, kínai, olasz) szerint címkézve.
Watson ezen az adatbázison futtat le elemzést, hogy megtudja, milyen összefüggés van például az összetevők között, majd ez alapján hoz létre teljesen új recepteket. A Bon Appetit receptjei alapján tudja, hogy a leves inkább folyékony étel, kell hozzá valamilyen folyadék, míg a csilisbab, a pacal vagy a halászlé tipikusan csípős étel: chilli vagy erős paprika kell bele.
Az applikáció használata egyszerű: csak meg kell adni Watsonnak a paramétereket, és kidobja a megoldást. Első körben, hogy milyen hozzávalók vannak otthon, hogy mennyire akarunk kísérletezni: „Legyen klasszikus fogás” vagy „Lepj meg!”.
Ezt követően különböző hozzávalókat, bizonyos típusú és fajtájú ételeket kínál fel az alkalmazás, melyek szerinte jól mennének a megadott alapokhoz: ezeket értékelhetjük aszerint, hogy „Utáljuk” vagy „Imádjuk” őket. Nincs más hátra, Watson eszerint kidobja ajánlatait.
Az applikáció egyelőre tesztfázisban van, Watson még gyakran hibázik: megesik, hogy a carbonara spagettihez tejszín helyett egy pohár tejet ajánl, vagy a tonhalas tepsis kaját fél kilogramm libapecsenyével „dobná fel”. (origo.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Az év elején tovább erősödött a turizmus – ágazati kitekintő
2025 januárjában egymillió vendég érkezett a turisztikai szálláshelyekre, ahol közel…
Tovább olvasom >Szallas.hu: a főváros mellett Eger, Szeged és Pécs vonzotta a legtöbb vendéget télen
A főváros mellett Eger, Szeged és Pécs vonzotta a legtöbb…
Tovább olvasom >NGM: a 2024-es rekordévet követően 2025-ben is hasít a turizmus, januárban 18 százalékkal több vendég érkezett a hazai szálláshelyekre
A hazai turizmus lendületesen kezdte az évet: 2025 januárjában országszerte…
Tovább olvasom >