Közeledik a 40 milliárdhoz a baromfi-készítmény
Bővült a baromfi húskészítmények piaca, ha csak kis mértékben is, 2007 szeptember-2008 augusztusban. A bolti eladások értékben mért forgalmának 3 százalékos növekedése azt jelenti, hogy a baromfi húskészítmények piacmérete közeledik a 40 milliárd forinthoz. Mennyiségben a plusz 3 százaléknak köszönhetően, a kiskereskedelmi forgalom 2000 tonnával meghaladta a 40 ezer tonnát.Amíg az összes húskészítmény kiskereskedelmi forgalmából értékben 79 százalékot vitt el a sertés, addig 20 százalékot a baromfi, 2007 szeptember-2008 augusztusban. Itt az arányok változatlanok, az előző évhez képest. A maradék egy százalék a marhahúsból készült termékeké. Ugyanakkor mennyiségben viszont a sertéshús részesedése 1 százalékponttal csökkent, míg a baromfié 1 százalékponttal emelkedett.
Az értékesítésből sokkal nagyobb rész jut az önkiszolgálásra, mint a kimért szegmensre. Ez nem csak a baromfira érvényes, mivel hasonló trend figyelhető meg a sertéshús készítményeknél is. A baromfi húskészítmények átlagos fogyasztói ára a kimért szegmensben így alakult: Egy kilogramm átlagára 819 forint, a Nielsen idei július-augusztusi adatai szerint, míg tavaly ugyanebben a periódusban 820 forint. A két évvel ezelőtti hasonló időszakban az átlagár: 793 forint/kilogramm.
Drágulást regisztráltunk viszont önkiszolgálásban: Egy kilogramm termék ez év július-augusztusban 978, tavaly a hetedik-nyolcadik hónapban pedig 952 forintba került. n
Izrael Tünde, piackutatási elemző, Nielsen
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
KSH: novemberben a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 4,1, az előző havit 0,6 százalékkal haladta meg
2024. novemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint…
Tovább olvasom >NGM: láthatóan kezd visszatérni a lakosság bizalma
A kormány azon dolgozik, hogy a gazdaság jobban teljesítsen, így…
Tovább olvasom >Fidelity Kitekintés 2025: Az USA készen áll a reflációra
A republikánusok fölényes győzelme a novemberi választásokon jelentősen megváltoztatta a…
Tovább olvasom >