Közel négyezer tonna virsli fogy szilveszterkor
Szilveszterkor az éves elfogyasztott virsli mennyiség 1/7-ét vásárolja meg a lakosság: tavaly a szilveszteri időszakban megközelítőleg 3800 tonna virslit fogyasztottunk. A vásárlási döntéseknél az elsődleges szempont a kedvező – gyakran akciós – ár, pedig azon túl érdemes lenne megvizsgálnunk, milyen összetevőkből készült a kiválasztott termék. Az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó szakemberek évek óta figyelmeztetnek a gyanúsan olcsó virslik kockázataira.
Eredetileg fiatal bika húsából készítették, és az arisztokraták egyik kedvenc étele volt az alapjában véve pépesítéssel készülő húskészítmény. A virsli-fogyasztásnak nincs régre visszanyúló történelmi hagyománya itthon, a német konyha hatására terjedt el hazánkban. Napjainkban számos kiszerelésben és ízvariánsokkal kapható a termék, amelyből a sertés és baromfi a legkelendőbb, de olyan különlegességek is megtalálhatóak a boltokban, mint a mangalica virsli.
A hazai virsli-fogyasztás minden évben növekedést mutat az év utolsó egy hetében. Tavaly megközelítőleg 27800 tonna virslit vásároltunk összesen a Nielsen piackutató cég adatai szerint, ennek egyhetedét az ünnepekkor. A termékek 58%-ban baromfi, 42 %-ban sertés húsból készültek. A termék kiválasztásánál inkább az ár számít az elsődleges szempontnak, bár megfigyelhető hogy az év többi napjához képest a minőség az ünnepekkor nagyobb jelentőséggel bír.
Szántó Zoltán, a Pick Szeged Zrt, termék menedzsere szerint a magyar fogyasztó még mindig nem elég tudatos, ha élelmiszerbiztonsági kérdésekről esik szó. Kevesen vannak tisztában a legalapvetőbb szabályokkal, amit a termék vásárláskor érdemes szem előtt tartani az egészségünk megvédése és az ízélmény fokozása érdekében. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a virsli hústartalma legalább 40%, fehérjetartalma legalább 10%, víztartalma legfeljebb 70%, zsírtartalma maximum 25% kell, hogy legyen.
„Sajnálatos módon a manapság kapható virslik jelentős része valóban kevés húsból, sok adalékanyagokból készül” – állítja Szántó Zoltán. Mint minden húskészítmény esetében, a virslinél is a felhasznált hús mennyisége, amely a legnagyobb mértékben befolyásolja a termék minőségét. A Pick szakembere szerint virsli-vásárláskor az alábbi, szabad szemmel ellenőrizhető szempontokat érdemes mérlegelni, hogy lehetőleg finom és minőségi termék kerüljön az asztalunkra (virsli választás aranyszabályai):
1. A termék csomagolásán feltüntetett hústartalom – lehetőségeink szerint azt válasszuk, amelyik nagyobb százalékban tartalmaz húst
2. Ha a terméken nem szerepel a hústartalom, úgy inkább kerüljük el a terméket
3. Ha a sertéshúson kívül például marhahús is fel van tüntetve és a két húsalapanyag %-os arányának összege 60%, vagy magasabb, akkor a termék minőségében biztosan nem fogunk csalódni, ugyanis egyes magas minőségű termékek többféle húst is tartalmazhatnak
4. A juhbélbe töltött termékek általában magasabb minőségi kategóriát képviselnek, ezért magasabb az árfekvésük
5. A laza töltésű, vagy puha állományú virslik kerülendők
6. Csak olyan terméket vásároljunk meg melynek gyártója jól beazonosítható, és minőség megőrzési ideje is jól olvasható – írja a tozsdeforum.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >