Közel 600 ezer forintba kerül a legdrágább magyar bor
Fél literes palackonként 1480 angol fontba, vagyis csaknem 600 ezer forintba kerül az a Tokaji borvidékről származó 2007-es Eszencia, amelyet a mádi Szepsy Pince mutatott be a Londonban megtartott idei Botrytis Forumon – írja az agrarszektor.hu. Jelenleg ezt a borritkaságot tartják a legdrágább magyar bornak.
Hatodik alkalommal tartották meg az idén az úgynevezett Botrytis Forumot, amelynek most London adott otthon. A rendezvényen azon országok képviselői gyűlnek össze, akik a világ botrytises édes borait állítják elő.
A fórumot tizenkét éve azzal a céllal hozták létre, hogy felhívják a figyelmet a botrytises természetes édes borok különleges termőhelyi és borászati értékeire. A világon ugyanis csak négy régió alkalmas világszínvonalú botrytises bor termelésére.
Az idei esemény különlegessége magyar szempontból az volt, hogy a mádi Szepsy Pince az 1996-os és 1999-es évjáratok után újabb Eszenciát bocsátott piacra. A 2007-es évjáratú, 0,5 literes palackokban forgalmazott Eszencia kiskereskedelmi ára 1480 angol font, amely körülbelül 580 ezer forintnak felel meg. Ezzel e tokaji borkülönlegesség számít ma a legdrágább magyar bornak – írja az MTI.
A 2007-es évjáratú Szepsy Birtok Eszencia 2,5 százalék alkoholtartalommal és 570 g/liter cukortartalommal bír. E bor az idei Botrytis Forumon volt először kóstolható a nyilvánosság előtt.
Az eszencia a tárolóedényekben összegyűlt aszúbogyók önnön súlyuknál fogva magukból kipréselt tiszta leve, kicsöpögő nektárja. Mennyisége rendkívül alacsony, cukortartalma pedig elérheti a 800 g/litert is, míg alkoholtartalma legfeljebb 5 százalékos lehet.
A magas cukortartalmú aszúszemek képződéséhez nélkülözhetetlen a nemes penész, azaz a Botrytis cinerea megjelenése a szőlőültetvényeken. A botrytis finom gombafonalaival átszövi és elvékonyítja a bogyók héját, ezzel a szőlőszemek víztartalma jelentősen csökken. Eközben a nemes rothadáson átesett szőlőbogyóban, azaz a keletkezőben lévő aszúszemben különleges aroma- és ízvilág alakul ki. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
A balatoni borok összekötik a múltat és a jelent, a termelőt és a fogyasztót
A bor nemcsak nemzetgazdasági tényező, hanem kultúra, történelem, az emberi…
Tovább olvasom >Ca di Rajo – Menolia Prosecco Extra Brut/Brut/Extra Dry
A Menolia egy Prosecco DOC Treviso, amely a klasszikus Prosecco…
Tovább olvasom >A bőrszépítés nemcsak a krémeken múlik – mit üzen a dietetikus?
A szépségipar régóta hangsúlyozza a külsőleg alkalmazott bőrápolók szerepét, miközben…
Tovább olvasom >További cikkeink
Elismerték az újrahasználható alsónemű fejlesztését
Napjainkban, az idősebb korosztály növekvő arányával, illetve az egészségtudatosság erősödésével,…
Tovább olvasom >Megjött a kánikula – az Aldi akciós ventilátorokkal és mobil léghűtőkkel hűsíti a nyarat
Hétvégére már 37 fokos hőséget jósolnak a meteorológusok – a…
Tovább olvasom >A Pepsi gyártása hazatér Magyarországra
A Szentkirályi Magyarország Kft. beruházása nyomán hazatér a Pepsi gyártása,…
Tovább olvasom >