Közel 600 ezer forintba kerül a legdrágább magyar bor
Fél literes palackonként 1480 angol fontba, vagyis csaknem 600 ezer forintba kerül az a Tokaji borvidékről származó 2007-es Eszencia, amelyet a mádi Szepsy Pince mutatott be a Londonban megtartott idei Botrytis Forumon – írja az agrarszektor.hu. Jelenleg ezt a borritkaságot tartják a legdrágább magyar bornak.
Hatodik alkalommal tartották meg az idén az úgynevezett Botrytis Forumot, amelynek most London adott otthon. A rendezvényen azon országok képviselői gyűlnek össze, akik a világ botrytises édes borait állítják elő.
A fórumot tizenkét éve azzal a céllal hozták létre, hogy felhívják a figyelmet a botrytises természetes édes borok különleges termőhelyi és borászati értékeire. A világon ugyanis csak négy régió alkalmas világszínvonalú botrytises bor termelésére.
Az idei esemény különlegessége magyar szempontból az volt, hogy a mádi Szepsy Pince az 1996-os és 1999-es évjáratok után újabb Eszenciát bocsátott piacra. A 2007-es évjáratú, 0,5 literes palackokban forgalmazott Eszencia kiskereskedelmi ára 1480 angol font, amely körülbelül 580 ezer forintnak felel meg. Ezzel e tokaji borkülönlegesség számít ma a legdrágább magyar bornak – írja az MTI.
A 2007-es évjáratú Szepsy Birtok Eszencia 2,5 százalék alkoholtartalommal és 570 g/liter cukortartalommal bír. E bor az idei Botrytis Forumon volt először kóstolható a nyilvánosság előtt.
Az eszencia a tárolóedényekben összegyűlt aszúbogyók önnön súlyuknál fogva magukból kipréselt tiszta leve, kicsöpögő nektárja. Mennyisége rendkívül alacsony, cukortartalma pedig elérheti a 800 g/litert is, míg alkoholtartalma legfeljebb 5 százalékos lehet.
A magas cukortartalmú aszúszemek képződéséhez nélkülözhetetlen a nemes penész, azaz a Botrytis cinerea megjelenése a szőlőültetvényeken. A botrytis finom gombafonalaival átszövi és elvékonyítja a bogyók héját, ezzel a szőlőszemek víztartalma jelentősen csökken. Eközben a nemes rothadáson átesett szőlőbogyóban, azaz a keletkezőben lévő aszúszemben különleges aroma- és ízvilág alakul ki. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Magyar siker a világ legjobb borászatainak rangsorában: a Szepsy Pince a 43. helyen
2024-ben is közzétették a World’s Best Vineyards rangsorát, amely az…
Tovább olvasom >Piacismeret, kapcsolatépítés, marketing
Nem feltétlenül egyforma tapasztalatokkal a hátuk mögött, de egyformán meghatározó…
Tovább olvasom >Hullámvölgyből kifelé
Idén az extrém meleg időjárásnak köszönhetően a megszokottnál jóval korábban kezdődött…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új fejezet nyílt a Pizza Hut történetében: Magyarországi modell alapján újulhat meg az étteremlánc
Szeptember 12-én vágták át a szalagot Pécs legnépszerűbb sétálóutcájában, a…
Tovább olvasom >Már 150 millió darab palackot, üveget és alumínium dobozt váltottak vissza a Lidl áruházakban
Mérföldkőhöz érkezett az új visszaváltási rendszerben a Lidl Magyarország. A…
Tovább olvasom >Stílus újragondolva- megújult a Hungaria pezsgő!
Új, a stílust és az eleganciát még inkább hangsúlyozó külsővel…
Tovább olvasom >