Közel 2 milliárd forintot ad az EU a magyar iskolagyümölcs-, zöldség- és tejprogramokra
Magyarországon az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programot 3,73 millió euróval (1230 millió Ft), az iskolatejprogramot pedig 1,95 millió euróval (645 millió Ft) támogatja az Európai Unió, ami a 28 EU-tagállam viszonylatában a 9. és a 12. legmagasabb összeg – derül ki a ma újraindított programról kiadott brüsszeli összefoglalóból.
A 2019-2020-as tanév kezdetével folytatódik az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram az EU tagállamaiban. A program az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozást hivatott előmozdítani a gyermekek körében. Ennek érdekében a kezdeményezés keretében gyümölcs-, zöldség- és tejosztásra kerül sor az iskolákban, és célzott oktatási programok is indulnak, melyek a helyes táplálkozás fontosságára hívják fel a figyelmet, és a diákokat megismertetik az élelmiszer-termelés folyamatával. A program rendkívül népszerű: a 2017-2018-as tanévben Unió-szerte több mint 20 millió iskolás – az EU-ban élő gyermekek 20%-a – részesült a kezdeményezés előnyeiből.
A most induló tanévre az EU – a korábbi tanévekhez hasonlóan – 250 millió eurót különített el: 145 millió eurót gyümölcsökre és zöldségekre, 105 millió eurót pedig tejre és egyéb tejtermékekre. Az Európai Bizottság 2019 márciusában fogadta el a 28 tagország számára a 2019-2020-as tanévre előirányzott összegeket. A tagországoknak lehetőségük van arra, hogy az uniós hozzájárulást nemzeti támogatással egészítsék ki.
Közel 2 milliárd forintot ad az EU a magyar iskolagyümölcs-, zöldség- és tejprogramokra
A gyermekek részére kiosztandó termékek kiválasztása egészségi és környezeti megfontolásokat, a szezonalitást, a változatosságot és az elérhetőséget szem előtt tartva történik.
Az iskolákban indítandó oktatási programok céljára az Európai Bizottság tanári oktatócsomagot is kidolgozott, mely az élelmiszer-termelés, a környezetgazdálkodás és a vidékgazdálkodás témájában kínál közvetlenül felhasználható oktatási és tanulási segédanyagokat. A segédanyagok az élelmiszerek és a mezőgazdasági termelés fontosságára hivatottak felhívni a 11-15 éves európai fiatalok figyelmét. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Uniós biztos: az Európai Bizottság mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterve garantálja az EU élelmiszerbiztonságát
Az Európai Bizottság által februárban elfogadott mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterv…
Tovább olvasom >Farkas Sándor: meg kell maradnia a területalapú támogatásnak a 2028 utáni, hétéves uniós költségvetésben is
Magyarország azt szeretné, hogy a 2028 utáni uniós költségvetési időszakban…
Tovább olvasom >Zöld utat adott az EU az alkoholmentes bio bor készítésnek
Az Európai Unió Bizottsága az ökorendelet megfelelő módosításával lehetővé tette,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >