Kövér: a disznóvágás a magyar élet egyik ünnepe
A disznóvágás a magyar élet egyik ünnepe, amely az egész éves, mindennapos kemény munka eredménye, a következő évre való minőségi eledel köré szerveződik – fogalmazott az Országgyűlés elnöke a hetedik Nemesgörzsönyi Böllérverseny és Fesztivál megnyitóján.
Kövér László a helyi közösséget méltatva azt mondta: jól ismerik és értik a vidéki élet igazi értékét, a kerteket művelik, és az ólakban is állatok vannak. Hangsúlyozta: csak ott lehet ilyen közösségi összejöveteleket szervezni, ahol tudják, hogy milyen fontos az ember és a természet kapcsolata, a tiszta hús, a becsületesen elkészített étel és az asztalközösség, amelyet a legősibb közösségnek nevezett.
A házelnök a közelgő parlamenti választásról tétjéről szólva megjegyezte: „ha még egyszer letérünk Magyarország és a vidék évezredes útjáról, soha többet nem térhetünk vissza rá”. Kövér László felhívta a figyelmet arra, hogy a „sötétzöldek” által ajánlott út szakadékba vezeti az európai, és benne a magyar mezőgazdaságot, állattartást, és általában a vidéki életet. A másik út Magyarország közösségei és az asztalközösségek megerősítésén keresztül vezet, a magyar gazdák által megtermelt jó minőségű hazai élelmiszerek piacra jutásának segítésével.
Beszélt a magyar családok, valamint a faluközösségek megerősítésének fontosságáról, arról, hogy jó és kifizetődő legyen faluhelyen élni, hogy minél többen választhassák „az emberi méltóságot meghatározó, hagyományos értékekhez legközelebbi életet”.
A megnyitón Kovács Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője a jó hangulatot kiemelve köszöntötte a határon túlról érkezett magyar gazdákat, ugyanis a verseny 16 csapata közt felvidéki, kárpátaljai, erdélyi és délvidéki indulók is voltak.
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint óriási értéke van minden ilyen, a vidéki szokásokat, értékeket felelevenítő rendezvénynek, amelyek „két lábbal állnak a földön”.
Tatai László, Nemesgörzsöny független polgármestere a gasztronómia fellegvárának nevezte a rendezvényt, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke pedig a hagyományon alapuló ízekre hívta fel a figyelmet a megnyitón.
Kapcsolódó cikkeink
Sokrétű pályázati felhívások segítik a gazdákat
Nagyon intenzív pályázati időszakban van a hazai agrárium, hiszen a…
Tovább olvasom >Disznósajt: A megosztó, de annál ízletesebb disznótoros finomság
Bár a háztáji disznóvágások egyre inkább háttérbe szorulnak, a téli…
Tovább olvasom >CÖF-CÖKA: a multinacionális cégek a kis falvakat is vegyék fel a kiszállítási portfóliójukba
A Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány…
Tovább olvasom >További cikkeink
Ezekre a megváltozott fogyasztói trendekre számíthatunk 2025-ben
A háborúk, a járvány és a gazdasági nehézségek által beárnyékolt…
Tovább olvasom >A KSZGYSZ díjazta a hazai környezetipar területén kiemelkedő eredményeket felmutató cégeket és személyeket
A fenntartható jövő formálásában meghatározó szerepet játszó cégeket és szakembereket…
Tovább olvasom >Drasztikus tojásáremelkedés Magyarországon: miért fizetünk ennyit a tojásért?
Az elmúlt években a magyar tojásárak drasztikus emelkedésének lehettünk tanúi,…
Tovább olvasom >