Kovászt kutató központot nyitott a Puratos
Új kutatóközpontot nyitott a Puratos a belgiumi Sankt Vithben Sourdough Institute néven. A vállalat közlése szerint a létesítmény „a kovászban rejlő művészetet, tudományt és potenciált hivatott ápolni”.
Mint azt a Puratos elmondta, a Sourdough Institute gyakorlati képzéseknek ad majd helyet Karl de Smedt „kovász-táros” és más sütőipari szakértők vezetésével. Ezek a kurzusok a legjobb gyakorlati tippeket, technikákat és recepteket, valamint a kovászhoz kapcsolódó és annak az egészséghez és jóléthez való hozzájárulásával kapcsolatos tudást hivatottak megosztani az érdeklődőkkel.
A tanfolyamokon kívül a Sourdough Institute a kovászt tudományos szempontból is vizsgálja kezdve annak előnyeitől és lehetséges alkalmazási formáitól egészen a készítéséig. Puratos elmondása alapján a kutatásban a több egyetemmel és kutatóval, például a Bolzanói Szabadegyetem professzorával, Marco Gobbettivel régóta fennálló együttműködésére támaszkodik.
Az új létesítmény a Puratos Sourdough Library-nek is otthont ad, amely több mint 10 éve szolgál a kovászról – így érzékszervi tulajdonságairól és egészségügyi hasznáról – szóló információkkal. A vállalat szerint a gyűjteményben jelenleg 153 kovász és 1500 izolált kovásztörzs található.
– A Puratos története a kovásszal egészen az 1980-as évekre nyúlik vissza – mindig is lelkesen fejlesztettük és támogattuk a kovászos termékek ízét, valamint az egészséget és jóllétet támogató jellemzőit – nyilatkozta Karl de Smedt. – Az elmúlt években gyorsan növekvő fogyasztói érdeklődés és a kovászos termékek iránti hatalmas kereslet láttán tökéletesnek tűnik az idő a Sourdough Institute megnyitására. Hihetetlen, de a kovászkutatás még viszonylag gyerekcipőben jár. Mivel minden kovász egyedi, még fontosabb, hogy fejlesszük a kollektív tudásunkat ezen a területen. Nem csupán vezetők, hanem úttörők szeretnénk lenni az egészség, az íz és a fenntarthatóság terén, és segíteni kívánjuk vásárlóinkat is. A kovász örökségének megőrzésével, kutatásaink továbbfejlesztésével és a pékek legjobb gyakorlatokba való bevezetésével szeretnénk elősegíteni, hogy fogyasztásának előnyei számos generáción át érvényesüljenek.
Food Business News
Kapcsolódó cikkeink
Új koncepció-üzletet nyitott az ALDI Belgiumban
Új üzletet nyitott az ALDI a Brüsszel közeli Braine-l’Alleud városában,…
Tovább olvasom >Lánchíd Klub októberi exkluzív: Magas vásárlóerő mellett is vannak kihívások: a belga piac, közelről
Szautner Péter, a FrieslandCampina nemzetközi vezérigazgatója a Lánchíd Klub októberi találkozóján a…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligenciával csökkenti az élelmiszer-pazarlást a Carrefour Belgiumban
A Carrefournak nap mint nap 40 000 lejáratközeli árucikket kell…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >