Kovászt kutató központot nyitott a Puratos
Új kutatóközpontot nyitott a Puratos a belgiumi Sankt Vithben Sourdough Institute néven. A vállalat közlése szerint a létesítmény „a kovászban rejlő művészetet, tudományt és potenciált hivatott ápolni”.
Mint azt a Puratos elmondta, a Sourdough Institute gyakorlati képzéseknek ad majd helyet Karl de Smedt „kovász-táros” és más sütőipari szakértők vezetésével. Ezek a kurzusok a legjobb gyakorlati tippeket, technikákat és recepteket, valamint a kovászhoz kapcsolódó és annak az egészséghez és jóléthez való hozzájárulásával kapcsolatos tudást hivatottak megosztani az érdeklődőkkel.
A tanfolyamokon kívül a Sourdough Institute a kovászt tudományos szempontból is vizsgálja kezdve annak előnyeitől és lehetséges alkalmazási formáitól egészen a készítéséig. Puratos elmondása alapján a kutatásban a több egyetemmel és kutatóval, például a Bolzanói Szabadegyetem professzorával, Marco Gobbettivel régóta fennálló együttműködésére támaszkodik.
Az új létesítmény a Puratos Sourdough Library-nek is otthont ad, amely több mint 10 éve szolgál a kovászról – így érzékszervi tulajdonságairól és egészségügyi hasznáról – szóló információkkal. A vállalat szerint a gyűjteményben jelenleg 153 kovász és 1500 izolált kovásztörzs található.
– A Puratos története a kovásszal egészen az 1980-as évekre nyúlik vissza – mindig is lelkesen fejlesztettük és támogattuk a kovászos termékek ízét, valamint az egészséget és jóllétet támogató jellemzőit – nyilatkozta Karl de Smedt. – Az elmúlt években gyorsan növekvő fogyasztói érdeklődés és a kovászos termékek iránti hatalmas kereslet láttán tökéletesnek tűnik az idő a Sourdough Institute megnyitására. Hihetetlen, de a kovászkutatás még viszonylag gyerekcipőben jár. Mivel minden kovász egyedi, még fontosabb, hogy fejlesszük a kollektív tudásunkat ezen a területen. Nem csupán vezetők, hanem úttörők szeretnénk lenni az egészség, az íz és a fenntarthatóság terén, és segíteni kívánjuk vásárlóinkat is. A kovász örökségének megőrzésével, kutatásaink továbbfejlesztésével és a pékek legjobb gyakorlatokba való bevezetésével szeretnénk elősegíteni, hogy fogyasztásának előnyei számos generáción át érvényesüljenek.
Food Business News
Kapcsolódó cikkeink
Kevesebb hús, változatlan íz: hibrid darált marhahússal kísérletezik a Lidl Belgiumban
A Lidl Belgiumban bevezette első „hibrid” hús termékét: az új…
Tovább olvasom >Tiltólistára tenné a felvágottakat, alkoholt, cukros italokat a belga egészségügyi tanács új étrendi ajánlásában
A belga Legfelsőbb Egészségügyi Tanács új, 17 pontos étrendi ajánlást…
Tovább olvasom >Már három autonóm üzletet működtet a Carrefour Belgiumban
A Carrefour Belgium megnyitotta harmadik autonóm BuyBye üzletét a NATO…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >Ismét itt a Baba Kuponhét a Rossmannál – 10% kedvezmény minden babatermékre Rossmann+ tagoknak
A Rossmann elkötelezetten támogatja a családokat és a kisgyermekes szülőket…
Tovább olvasom >