Kovászt kutató központot nyitott a Puratos
Új kutatóközpontot nyitott a Puratos a belgiumi Sankt Vithben Sourdough Institute néven. A vállalat közlése szerint a létesítmény „a kovászban rejlő művészetet, tudományt és potenciált hivatott ápolni”.
Mint azt a Puratos elmondta, a Sourdough Institute gyakorlati képzéseknek ad majd helyet Karl de Smedt „kovász-táros” és más sütőipari szakértők vezetésével. Ezek a kurzusok a legjobb gyakorlati tippeket, technikákat és recepteket, valamint a kovászhoz kapcsolódó és annak az egészséghez és jóléthez való hozzájárulásával kapcsolatos tudást hivatottak megosztani az érdeklődőkkel.
A tanfolyamokon kívül a Sourdough Institute a kovászt tudományos szempontból is vizsgálja kezdve annak előnyeitől és lehetséges alkalmazási formáitól egészen a készítéséig. Puratos elmondása alapján a kutatásban a több egyetemmel és kutatóval, például a Bolzanói Szabadegyetem professzorával, Marco Gobbettivel régóta fennálló együttműködésére támaszkodik.
Az új létesítmény a Puratos Sourdough Library-nek is otthont ad, amely több mint 10 éve szolgál a kovászról – így érzékszervi tulajdonságairól és egészségügyi hasznáról – szóló információkkal. A vállalat szerint a gyűjteményben jelenleg 153 kovász és 1500 izolált kovásztörzs található.
– A Puratos története a kovásszal egészen az 1980-as évekre nyúlik vissza – mindig is lelkesen fejlesztettük és támogattuk a kovászos termékek ízét, valamint az egészséget és jóllétet támogató jellemzőit – nyilatkozta Karl de Smedt. – Az elmúlt években gyorsan növekvő fogyasztói érdeklődés és a kovászos termékek iránti hatalmas kereslet láttán tökéletesnek tűnik az idő a Sourdough Institute megnyitására. Hihetetlen, de a kovászkutatás még viszonylag gyerekcipőben jár. Mivel minden kovász egyedi, még fontosabb, hogy fejlesszük a kollektív tudásunkat ezen a területen. Nem csupán vezetők, hanem úttörők szeretnénk lenni az egészség, az íz és a fenntarthatóság terén, és segíteni kívánjuk vásárlóinkat is. A kovász örökségének megőrzésével, kutatásaink továbbfejlesztésével és a pékek legjobb gyakorlatokba való bevezetésével szeretnénk elősegíteni, hogy fogyasztásának előnyei számos generáción át érvényesüljenek.
Food Business News
Kapcsolódó cikkeink
Csak a hűséges vásárlóknak jár kedvezmény a Delhaizenél
A belga Delhaize jövő hónaptól módosítja promóciós szabályzatát: 2025. szeptember…
Tovább olvasom >Belgium engedélyezi a boltok heti hét napos nyitvatartását
Eltörli a belga kormány a kiskereskedelmi üzletek heti egy zárvatartási…
Tovább olvasom >Új logisztikai központot nyitott Belgiumban a Colruyt
Megnyitotta második elosztóközpontját a Colruyt Group a belgiumi Ollignies településen,…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: az előző év azonos időszakához mérten 4,9, májushoz képest 1,2 százalékkal mérséklődött az ipari termelés júniusban
2025 júniusában az ipari termelés volumene 4,9 százalékkal elmaradt az…
Tovább olvasom >MBH gyorselemzés: Továbbra is visszafogott az ipar teljesítménye
Az ipar továbbra is gyenge számokat produkál: júniusban az ipari…
Tovább olvasom >AI és fenntarthatóság lehetnek a középvállalatok kitörési pontjai a bizonytalanság idején
A Grant Thornton International Business Report (IBR) legfrissebb adatai szerint…
Tovább olvasom >