Kóser vágóhidat adtak át Csengelén
Az izraeli főrabbi és a földművelésügyi miniszter jelenlétében felavatott üzem 260 embernek ad munkahelyet a hátrányos helyzetű településen.
Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) által 2014-ben alapított Quality Poultry Baromfifeldolgozó és Kereskedelmi Kft. kóser baromfi vágás-feldolgozás céljából a Csongrád megyei Csengelén zöldmezős beruházás keretében létrehozta kóser vágóhídját és feldolgozó üzemét. Az újonnan átadott létesítmény elsősorban exportcélokra fog termelni, ugyanakkor természetesen a hazai igényeket is ki fogja szolgálni. A fejlesztés az Eximbank társfinanszírozásában valósult meg.
A Magyarországon a maga nemében páratlan kapacitással rendelkező üzem átadó ünnepségén megjelent David Lau, Izrael állam főrabbija; Yosef Amrani, Izrael Állam rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete, Dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter; Dr. Pana Petra a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára; Jákli Gergely, az Eximbank igazgatója, valamint Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.
Köves Slomó a vendégeket köszöntve elmondta, hogy ez a vállalkozás egyesíti a kóserság zsidó vallási hagyományát a nemzetközileg is elismert magyar libamájkészítés gasztronómiai hagyományával. A csengelei kóser vágóhíd e két tradíció összekapcsolódásának szimbóluma – jelentette ki az EMIH vezető rabbija, hozzátéve, hogy a projekt megvalósítása 260 munkahelyet biztosít majd a munkanélküliségtől erősen sújtott megyében. Köves Slomó elmondta, hogy az üzemben a kósersági előírásokat maximálisan betartják, így a baromfitenyésztés és feldolgozás lépései a lehető leghumánusabb módszerekkel történnek. A Csengelén előállított kóser libamáj és hízott liba termékeket elsősorban exportra szánják, de természetesen a hazai igényeket is kiszolgálják. A rabbi szerint a vágóhíd átadójának, a gazdasági jelentőségen túl, jelentős üzenete is van: „Fontos, hogy egy olyan Európában, ahol a vallásszabadság durva megsértésével, egyes országokban betiltják a kóser vágást, addig Magyarországon egy új kóser vágóhíd nyílhat”.
„A magyar libamáj mindig is a minőségéről volt híres, a kósersági szabályok betartásával ezt a minőséget a jövőben azok is élvezhetik, akik a szigorú vallási előírásokat követik.” – emelte ki David Lau. Az izraeli főrabbi a magyarországi zsidó közösség megerősödésének jelének nevezte, hogy mostantól olyan vágóhíddal rendelkezik, amely a helyi szükségletek mellett nemzetközi keresletet is ki tud elégíteni.
Dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter az eseményen elmondta: „Amikor hónapokkal ezelőtt vezető rabbi úr felkeresett a beruházás kapcsán, már akkor konkrét tervekkel, konkrét elképzelésekkel találkoztunk, melyek ráadásul összhangban vannak a kormányzat agrárpolitikájával is. Hagyományok, prémium termékek, munkahelyteremtés, hungarikum – mindezek fontos elemei a most átadásra kerülő beruházásnak is. Bízom abban is, hogy Izrael és Magyarország kapcsolatait is tovább tudjuk erősíteni a termelés beindításával. A zöldmezős beruházás összköltsége 2.8 milliárd forint volt, melyből az Eximbank 1.75 milliárdot biztosított, a kormány pedig további 15%-kal járult hozzá. A madárinfluenza okozta problémák után őszintén hiszem, hogy a hazai víziszárnyas-ágazatnak van jövője, és a most átadott beruházás is ennek a jövőnek a szerves részét képezi, ezért mindenkinek gratulálok, aki részt vett e különleges üzem létrehozásában.
Kapcsolódó cikkeink
Egyre népszerűbbek a víziszárnyasok Magyarországon
A 2022-es visszaesést követően a magyarországi keveréktakarmány-gyártás stabilizálódott, miközben a…
Tovább olvasom >Nehéz évet tudhat maga mögött a baromfiágazat
2023-at nehéz évként értékelhetjük a magyar baromfiágazat számára, ahol több…
Tovább olvasom >Magyarország egyre fontosabb húsipari szereplő
Az elmúlt évtizedek gazdasági és geopolitikai változásai számos iparágban okoztak…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >