Kortárs cukrászat sorozat az MKVM-ben – terefere kóstolóval
Folytatódik az MKVM és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programsorozata – a kóstolóval egybekötött beszélgetés a magyar cukrászatról.
Az október 31-i beszélgetés vendégeinek is sikerült egy közös pontot találni, hiszen az érdi Pataki cukrászdában kezdtek tanulóként, majd alkalmazottként dolgozni.
A Mathias Rex torta segítségével a reneszánsz korba utazunk, hogy megismerhessük a fényűző paloták gasztronómiai kínálatát, kiváltképpen Mátyás király esküvői lakomáját. Ja, és hogyan kapcsolódik ez a XXI. századi cukrászathoz, a Mátyás király emlékévhez, és mi köze a Magyarország tortája versenyhez? Dulcz Gábor és Sitkei Balázs erről fognak mesélni, majd megkóstolhatjuk a korabeli alapanyagok felhasználásával készített tortát, amelyet csak a fantázia repíthetne a fejedelmi asztalra, de biztos megállná a helyét ott is.
Az est második vendégei a Sütizz cukrászda megálmodói. Gerő Eszter több nyelvet beszélő, közgazdász, akit elhódított a sütemények világa. Szárnybontogatása a családi környezetben kezdődött, majd a gyakorlati helyeken, a Centrál Kávéházban és a Pataki Cukrászdában igyekezett a szakma alapjait elsajátítani. Eszter minden feladatra nyitott, érdeklődő tanítványa volt az akkor ott dolgozó Juhos Józsefnek, aki a Pataki Cukrászda termelőjét irányította. A páros itt ismerkedett meg egymással és ebből lett egy gyümölcsöző kapcsolat, melynek jelenlegi állomása a Sütizz. Juhos József története kicsit hosszabb, és szorosan kötődik a cukrászat világához. Már gyerekkorában úgy döntött – okosan – hogy ő nem szeretne kertész lenni, mint szülei, ő cukrász lesz, mert nem akar hétvégén dolgozni.
(Biztos, volt több meglepetés az életében, de ez máig tart…) A belvárosi versengés helyett, egy régóta cukrászdaként működő üzletet választottak az Őrmezőn. A volt Nyiri cukrászdát alakították át, és májusban izgalommal vegyes érdeklődéssel várták az első vendégeket. Számtalan sztorit fognak mesélni, hogy milyen reakciókat váltott ki a merész süteményválaszték a régi vendégekből, akik várták a megszokott ízeket, formákat, helyette meg mit kaptak?.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >