Korszerűbb vendéglátó-ipari rendelet

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 08. 31. 01:04

Júliusban közös sajtótájékoztatón mutatták be a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselői az új vendéglátó-ipari rendeletet.

Dr. Kardeván Endre, a VM élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára kiemelte: A kormány elkötelezett, hogy a magyar vendéglátóipar terheit csökkentse, a cél a lehető legegyszerűbb működés elérése. Az ágazat tevékenységét eddig három különböző rendelet is szabályozta, ami káoszt is okozhat. Az új rendeletnek köszönhetően azonban rugalmasabbá válhatnak a vendéglátóhelyekre vonatkozó előírások, átláthatóbb és egyszerűbb lesz a különböző élelmiszertípusok szakosított tárolásának követelményrendszere. Az elkészült dokumentum élelmiszer-biztonságilag és a fogyasztók egészsége szempontjából is jelentős előrelépés.

A rendelet alkotóinak az volt a célja, hogy ne terheljék indokolatlan kötelezettséggel a vendéglátással foglalkozó vállalkozókat, ugyanakkor garantálják a fogyasztók egészségét és biztonságos élelmiszerhez való jogát. Több lényeges pontot is újraszabályoznak, megszűnnek olyan indokolatlan adminisztratív előírások, mint például a fagylaltkönyv. Lehetőség nyílik a kistermelői nyers tej átvételére, valamint korszerűbbé válik az ételminta tárolására vonatkozó szabályozás is. A HACCP rendszer teljesítése is nagy terhet rótt eddig a vállalkozókra. Ezzel kapcsolatban Kardeván Endre kihangsúlyozta, mindenkinek csak annyi pontot kell teljesítenie, amennyit ténylegesen meg tud valósítani.

Szatmáry Kristóf, az NGM belgazdaságért felelős államtitkára elmondta: a szabályozás arra törekszik, hogy az Európai Unió minimumelvárásainál ne követeljen többet. Könnyebbséget fog jelenteni az, hogy elkerülhető lesz a kétfázisú mosogatás, valamint elég lesz csak a hűtőszekrényen belül elkülöníteni az árukat. Hangsúlyozta: újítás, hogy a vendéglátó-ipari egységek negyven kilométeres körzetben továbbértékesíthetik a termékeiket. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink