Korszerűbb vendéglátó-ipari rendelet
Júliusban közös sajtótájékoztatón mutatták be a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselői az új vendéglátó-ipari rendeletet.
Dr. Kardeván Endre, a VM élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára kiemelte: A kormány elkötelezett, hogy a magyar vendéglátóipar terheit csökkentse, a cél a lehető legegyszerűbb működés elérése. Az ágazat tevékenységét eddig három különböző rendelet is szabályozta, ami káoszt is okozhat. Az új rendeletnek köszönhetően azonban rugalmasabbá válhatnak a vendéglátóhelyekre vonatkozó előírások, átláthatóbb és egyszerűbb lesz a különböző élelmiszertípusok szakosított tárolásának követelményrendszere. Az elkészült dokumentum élelmiszer-biztonságilag és a fogyasztók egészsége szempontjából is jelentős előrelépés.
A rendelet alkotóinak az volt a célja, hogy ne terheljék indokolatlan kötelezettséggel a vendéglátással foglalkozó vállalkozókat, ugyanakkor garantálják a fogyasztók egészségét és biztonságos élelmiszerhez való jogát. Több lényeges pontot is újraszabályoznak, megszűnnek olyan indokolatlan adminisztratív előírások, mint például a fagylaltkönyv. Lehetőség nyílik a kistermelői nyers tej átvételére, valamint korszerűbbé válik az ételminta tárolására vonatkozó szabályozás is. A HACCP rendszer teljesítése is nagy terhet rótt eddig a vállalkozókra. Ezzel kapcsolatban Kardeván Endre kihangsúlyozta, mindenkinek csak annyi pontot kell teljesítenie, amennyit ténylegesen meg tud valósítani.
Szatmáry Kristóf, az NGM belgazdaságért felelős államtitkára elmondta: a szabályozás arra törekszik, hogy az Európai Unió minimumelvárásainál ne követeljen többet. Könnyebbséget fog jelenteni az, hogy elkerülhető lesz a kétfázisú mosogatás, valamint elég lesz csak a hűtőszekrényen belül elkülöníteni az árukat. Hangsúlyozta: újítás, hogy a vendéglátó-ipari egységek negyven kilométeres körzetben továbbértékesíthetik a termékeiket. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Higiénia kompromisszumok nélkül
A női higiéniai termékek piacán egyre inkább előtérbe kerülnek a…
Tovább olvasom >A Paradicsom még odébb van
A hazai zöldségek-gyümölcsök választékának szélesítése az üzletekben a kormányzat, a…
Tovább olvasom >Fenntartható fagylaltot dob piacra az Auchan Portugáliában
Az Auchan Portugália a helyi O Gelado márkával együttműködve az élelmiszer-pazarlásra megoldást…
Tovább olvasom >