Korrigálná a Pénzügyminisztérium az elrontott cafeteria-szabályozást
Korrigálni kénytelen a kormány a nyáron megszavazott adójavaslatát, amelyben 25 százalékkal adóztatja 2010-től a cafeteriaelemeket. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis nem 25, hanem 58 százalékos teher sújtaná a természetbeni juttatásokat.
Az általános szabályok szerint személyijövedelemadó-köteles jövedelem után egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. A szabályok szerint a kezdetektől fogva járulékteher rakódott az adóköteles természetbeni juttatásokra, ez korábban 32, jövőre pedig 27 százalék lesz. Mivel a járulékokat a jövedelemadóval növelt összeg után kell kiszámolni, ezért a juttatások adóterhe összesen 98 százalék körül alakul.
A korábban adómentes, jövőre 25 százalékos adóval terhelt juttatások esetében a pillanatnyilag megszavazott szöveg szerint ugyanúgy meg kellene fizetni a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást, mint a többi jövedelem után, ami azt jelenti, hogy összesen több mint 58 százalékos teher rakódna az üdülési csekkre és az utalványokra.
Miután a kormánynak nem ez volt a célja, a Pénzügyminisztérium maga javítaná ki ezt a hibát. A most benyújtott salátatörvényben ugyanis szerepel, hogy nem kell megfizetni az egészségügyi hozzájárulást az adókötelessé tett cafeteriaelemek után. Ebben a kategóriában járulékmentesnek minősül a nyugdíj, a táppénz, a gyes, a gyed és az adóterhet nem viselő járandóságok, valamint pénztári tagdíjak.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/uploads/media/2009-05/paragrafus0212.jpg)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ausztriában lassult az infláció júniusban
Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedése az előzetes becsléssel összhangban…
Tovább olvasom >Júniusban lassult a termelői árak éves csökkenése Németországban
Németországban a termelői árak 1,6 százalékkal csökkentek júniusban az egy…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripar szakember-utánpótlását segítő magyar-szerb határmenti projekt indult
Uniós támogatással az élelmiszeripar és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások szakember-utánpótlását…
Tovább olvasom >