Környezetbarát fejlesztés a Kompress Kft-nél
Egyszer használatos, környezetbarát ételtárolók, hamburgerdobozok, tálcák gyártását lehetővé tevő fejlesztést hajtott végre a komáromi Kompress Nyomdaipari és Szolgáltató Kft. csaknem 900 millió forint ráfordításával – mondta el a társaság ügyvezető igazgatója az MTI-nek.
Szombath Gábor tájékoztatása szerint a teljes kapacitás elérésekor évente 300 millió komposztálható ételtárolót gyártanak, 5100 tonna újrahasznosítható kartont feldolgozva. A termékekkel többek között gyorséttermekben találkozhatnak a fogyasztók, Európa egész területén.
A fejlesztés során a legmodernebb gyártástechnológiát alkalmazó tálcagyártó-gépsort telepítettek, melynek központi egysége a tálcaformázó gép. A berendezés a nyomtatott szabatokból nagy sebességgel és kamerás minőségi ellenőrzéssel gyártja le a kívánt tálcákat. A felhasznált energia egy részét az üzem tetejére elhelyezett napelemből nyerik.
A beruházással 1400 négyzetméterrel, a duplájára nő a vállalkozás termelő területe. Az új gyártósor részben egy történelmi lovardában kapott helyet, az ingatlan a felújítás során – Siklósi József, Ybl-díjas építész tervei alapján – visszakapja eredeti homlokzatát, mely a XIX. századi huszárlaktanyára emlékeztet.
A fejlesztéshez a Ginop plusz programból a Kompress 327 millió forint, vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott.
A Kompress Nyomdaipari és Szolgáltató Kft. papír és karton csomagolóanyagok gyártására specializálódott családi vállalkozás. Belföldi és export piacaikra csomagolásokat szállítanak, illetve ezek tervezésében is közreműködnek.
Vevőik között megtalálhatók gyógyszergyárak, élelmiszergyártók, elektromos fogyasztási cikkek gyártói, kereskedők, kis-és nagyvállalatok. A céget 1992-ben alapították, 84 állandó és 17 külföldi munkavállalót foglalkoztat. A társaság a nyilvánosan közzétett beszámoló alapján 2021-ben 1,9 milliárd, 2022-ben 2,6 milliárd forint nettó árbevételt ért el. Az adózás előtti eredmény 100 millió forint fölé emelkedett 2022-ben a megelőző évi 14,4 millió forintról.
Kapcsolódó cikkeink
Mindent egy helyről: karácsonyi ajándékért is érdemes elmenni az Auchanba
Év végén a megszokottnál nemcsak többet vásárolunk, hanem aki teheti,…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripar jövője: a vállalatok 50%-a fenntartható megoldások bevezetését tűzi ki célul – A Tetra Pak felmérés eredményei
Az élelmiszergyártás továbbra is energiaigényes folyamatokra és fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodik,…
Tovább olvasom >Raisz Anikó: a cél nem a műanyag betiltása, hanem azok biztonságos és fenntartható használatának elősegítése
A cél nem a műanyagok betiltása, hanem azok biztonságos és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >