Kormányzati támogatással megújult a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda
Száznegyvenmillió forintos kormányzati támogatással mintegy 180 millió forintos beruházás keretében újult meg a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda, amelyet csütörtökön adtak át.
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára az avatáson kiemelte: „mind kereszténységünk, mind magyarságunk” a hit és az egyházak segítségével tud megmaradni. Úgy fogalmazott: az apátság által működtetett és felújított cukrászda közösséget teremt, és bemutatja, hogy az egyház a társadalom olyan szerves részét képező közösség, „melyre támaszkodhatunk, amelytől tanulhatunk, és amely teljes természetességgel velünk együtt él”.
A Balaton Magyarország legnagyobb természeti értéke – jelentette ki Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A térség országgyűlési képviselőjeként hozzátette: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ez az érték mindenki számára hozzáférhető legyen, minél nagyobb vonzerőt jelentsen, és a Balaton Európa legbiztonságosabb és legvonzóbb idegenforgalmi régiója legyen. Ezt a célt szolgálja a bencés szerzetesközösség által végzett fejlesztés is – mondta.
Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele elmodta: apátsági közösségük célja, hogy a Tihanyba érkezők élményszerűen, hitelesen tudják megtapasztalni azt a gazdag szerzetesi hagyományt, amelynek alapvető eleme a lelki szellemi és testi felüdülés. Hozzátette: a cukrászdát és az azt körülvevő udvart az apátság vendégfogadó központjává szeretnék fejleszteni.
A perjel elmondta: a 140 millió forintos kormányzati támogatással mintegy 180 millió forintból megvalósult beruházás során modern, a megnövekedett vendégforgalom kiszolgálására alkalmas melegkonyhát és cukrászműhelyt hoztak létre, valamint kicserélték a Balatonra néző panorámaablakokat is. Az Apátsági Rege Cukrászdában olyan süteményeket és meleg ételeket kínálnak majd, amelyek a szerzetesi hagyományokból merítkeznek. Példaként említette az apátság gyógynövénykertjéből származó mentával ízesített süteményt vagy a levendulás krémest.
A cukrászda az 1970-es években nyílt meg Tihanyban az apátság gazdasági udvarán egy akkor állami tulajdonú hotel működtetésében, majd 1990-ben visszakapta az apátság a birtokot, 1996-ban pedig megépült a jelenleg is látható épületegyüttes. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A Balatont népszerűsíti Vadnai Jonatán olimpikon vitorlázó
A Balaton négyévszakos sport- és élményközpontú népszerűsítésében vállal szerepet Vadnai…
Tovább olvasom >Strandválasztás okosan: így változik a Balaton turisztikai térképe
A Balaton továbbra is verhetetlen a hazai nyaralók körében –…
Tovább olvasom >Az amerikai fagylaltnap alkalmából akció indult vasárnap a Balatonnál
Ezer gombóc fagylaltkupont rejtenek el vasárnaptól a Balaton körül az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >Visit Hungary: már több mint 10 millió turista érkezett az országba
Idén július 23-án lépte túl a vendégek száma a 10…
Tovább olvasom >Durva áremelkedés jöhet: akár 1000 forinttal is drágulhat egy doboz cigaretta
Komoly drágulás fenyegeti a dohányosokat Magyarországon: az Európai Bizottság új…
Tovább olvasom >