Kormányhatározat készül az élelmiszeripar fellendítésére
Fel kell mérni azon élelmiszeripari vállalkozások körét, amelyek megmentése állami beavatkozást igényel, és szerkezetátalakítási konstrukciókat kell kidolgozni a talpra állításukhoz – egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányhatározat tervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.
A tervezet szerint fel kell mérni a jelenlegi hitelkonstrukciókat, a cégek valós hiteligényeit, ezt követően meg kell szüntetni a hitelfelvétel akadályait, és javított hitelkonstrukciókat kell kidolgozni.
Az unió következő – 2014 és 2020 közti – költségvetési időszakára komplex élelmiszeripari fejlesztési intézkedéscsomagot kell kidolgozni, amit az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap finanszíroz.
A tervezet rögzíti: a felmérés után meg kell jelölni azokat a szakágazatokat, amelyekbe külföldi tőke is bevonható.
Célként jelöli meg a kormányhatározat tervezete azt, hogy a beszállítók ne legyenek kiszolgáltatva a kereskedőknek, a helyi termelők lássák el a helyi közétkeztetést és vendéglátást, továbbá – szövetkezeti formában – regionális élelmiszer-feldolgozó központokat kell létesíteni.
A tervezethez mellékelt adatok szerint az élelmiszeripar termelése 2000 és 2010 között 20 százalékkal csökkent, az ágazatban foglalkoztatottak száma ugyanebben az időszakban 150 ezer főről 100 ezer alá esett. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Orbán Viktor: jövőre reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés
Reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés 2025-ben Magyarországon –…
Tovább olvasom >Nehéz helyzetben a sertéshúságazat: emelkedő költségek, csökkenő fogyasztás és átalakuló szokások
Évek óta kihívásokkal néz szembe a hazai és az uniós…
Tovább olvasom >Az NGM tájékoztató levélben kéri az embereket, hogy költsenek
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztató levélben fogja értesíteni az önkéntes…
Tovább olvasom >