Könyv készült az Őrség és Göcsej hagyományos almafajtáiról
Az Őrség és Göcsej hagyományos almafajtái címmel a tájegység őshonos fajtáit, szaporításukat, felhasználásukat bemutató kötetet jelentetett meg a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány. A csaknem 270 oldalas, fotókkal illusztrált könyvet hétfőn mutatták be Zalaegerszegen.
A kötetben leírás olvasható a hagyományos 101 almafajtáról. Bemutatják a fa formáját, az oltási, szaporítási módszereket, a gyümölcs érési idejét, ízvilágát, illatát. Felsorolják, hogy melyik fajta hol található meg, és hol lehet hozzájutni a szaporítóanyaghoz. Felhasználási javaslatot is adnak, hogy melyikből érdemes például ecetet készíteni, és melyik a pálinkának való fajta.
Havas Márta, az Őrségi Nemzeti Park munkatársa elmondta: a könyv kiadását a 2012 és 2013 között végzett kutatás alapozta meg, amelynek során az Őrség valamennyi (39 Vas és 5 Zala megyei) településén felmérték az összes gyümölcsfát.
Az erdészeti felügyelő szerint egyre többen keresik a régi fajtákat, ugyanis a hagyományos fák gyümölcse egészséges, a termésre minden évben lehet számítani, a fákat nem kell permetezni, metszeni.
Kovács Gyula pórszombati erdész az MTI-nek elmondta: az alma a Kárpát-medence egyik legfontosabb gyümölcse volt, a régi magyar fajtákból (rezisztencia, termésbiztonság, íz zamat szempontjából) mindig a legjobbakat hagyták meg. Az elmúlt évtizedekben viszont óriási pusztulás ment végbe, Göcsej a régi fajták több mint felét elveszítette. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
KSH: szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,7 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 1,4 százalékkal csökkent
Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól…
Tovább olvasom >Gyengén indult az ősz a kiskereskedelemben
Az előző havi, augusztusi adatokhoz viszonyítva nem indult jól az…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligenciával szűri ki az Amazon a hibás termékeket szállítás előtt
Az Amazon „Project P. I.” modellje (a P. I. a private investigator, azaz…
Tovább olvasom >