Könnyebb lett a vágóhidak működése

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 11. 15. 13:10

A jövőben könnyebben működhetnek a kisebb vágóhidak, a Vidékfejlesztési Minisztérium ugyanis az EU által megengedett legnagyobb mértékben könnyítette a vágás utáni minősítés rendszerét – áll a Magyar Agrárkamara közleményében.

Ezzel egy év múltán teljesült a Magyar Agrárkamara javaslata, amellyel leginkább a kistérségi ellátást, vagy a magáncélra történő marha-, sertés-, juhvágást segíti a minisztérium, illetve elősegíti a helyben történő húsforgalmazást.

A vidékfejlesztési miniszter a napokban módosította azt a rendeletet, amely a vágóállatok vágás utáni minősítését szabályozza. Ebben meghatározza azt a vágási kapacitást, ami még mentesül a minősítési kötelezettség alól. Ez kifejlett szarvasmarhára vonatkozóan éves átlagban hetente legfeljebb 75 állatot, sertés esetén pedig 200 állatot jelent. A jogszabályban módosították a minősítés végrehajtását is, amelyet a vágósertésnél a szúrást követően 45 percen, a vágómarha, a vágójuh és a vágókecske esetében 60 percen belül kell elvégezni – írja az Origo.

Kapcsolódó cikkeink