Könnyebb lett a vágóhidak működése
A jövőben könnyebben működhetnek a kisebb vágóhidak, a Vidékfejlesztési Minisztérium ugyanis az EU által megengedett legnagyobb mértékben könnyítette a vágás utáni minősítés rendszerét – áll a Magyar Agrárkamara közleményében.
Ezzel egy év múltán teljesült a Magyar Agrárkamara javaslata, amellyel leginkább a kistérségi ellátást, vagy a magáncélra történő marha-, sertés-, juhvágást segíti a minisztérium, illetve elősegíti a helyben történő húsforgalmazást.
A vidékfejlesztési miniszter a napokban módosította azt a rendeletet, amely a vágóállatok vágás utáni minősítését szabályozza. Ebben meghatározza azt a vágási kapacitást, ami még mentesül a minősítési kötelezettség alól. Ez kifejlett szarvasmarhára vonatkozóan éves átlagban hetente legfeljebb 75 állatot, sertés esetén pedig 200 állatot jelent. A jogszabályban módosították a minősítés végrehajtását is, amelyet a vágósertésnél a szúrást követően 45 percen, a vágómarha, a vágójuh és a vágókecske esetében 60 percen belül kell elvégezni – írja az Origo.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Bizalomzuhanás a globális gazdaságban az amerikai vámháború nyomán
A világgazdaság vezető szereplőinek gazdasági bizalmi indexei jelentősen romlottak az…
Tovább olvasom >Bioélelmiszerek a közétkeztetésben a IV. Magyar Gasztronómia Napján
2025. április 26-27-én tartják a IV. Magyar Gasztronómia Napját. A…
Tovább olvasom >Díjazták a hazai közreműködésű upcycling modellt – új korszak kezdődhet az élelmiszerkereskedelemben
A Cseh és Szlovák Fenntarthatósági Csúcstalálkozón a Rohlik.cz és a…
Tovább olvasom >