Koncentrálódó vendéglátóhelyek a fővárosban
Már évekkel ezelőtt elindult a szórakozó- és vendéglátóhelyek koncentrálódása a fővárosban. Ezt a gazdasági válság némileg lelassította, de a tervezett beruházások arra engednek következtetni, hogy a trend a válság után ismét felerősödik.
A folyamat mögött egy nagyon kézenfekvő érv áll: a vendégek szeretik, ha egy helyen több lehetőség közül választhatnak.
A koncentráció két mintát követ. Az egyik típus a konkrét, általában egy kézben összpontosuló beruházások gerjesztette koncentráció. Erre a legjobb példát a nagy bevásárlóközpontok szórakoztató, illetve vendéglátó részlegei adják. Ezek általában másodlagos funkciót töltenek be a bevásárlóközpontokban, ahol általában a kiskereskedelmi szempontból kevésbé értékes helyeket adják bérbe "szórakoztató" profilú bérlőknek.
A másik esetben nem egy központi, nagy beruházó érdekei irányítják a koncentrációt, hanem az természetes folyamat követketzménye.
Ilyen típusú vendéglátóhely-koncentrációra jó példa lehet a Liszt Ferenc tér. Korábban működött a téren benzinkút, autóalkatrész üzlet, és vaskereskedés is. A tér jelenlegi formája az elmúlt 5 évben alakult ki, de az első vendéglátóhelyek már 15 éve nyíltak meg a téren. A Liszt Ferenc téren végbement fejlesztéseket, a jelenlegi utcakép kialakulását a téren található vendéglátóhelyek tulajdonosai vezették.Városi Péter, a téren működő Café Vian tulajdonosa szerint az önkormányzat is támogatta az elképzeléseiket, de a térburkolatot, a parkosítást, az összes fejlesztési munkát jelentős részben a vendéglátóhelyek tulajdonosai finanszírozták – írja a TőzsdeFórum Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Rendhagyó Fórum a CEONET Klub és az Egyensúly Intézet együttműködésében
November 12-én a Zwack Ház Füves Bárjában rendezték meg azt…
Tovább olvasom >Cukorbetegség világnapja: metrómegállókban ellenőrizhetjük a vércukorszintünket
Utazás közben is tehetnek az egészségükért azok, akik november 14-én,…
Tovább olvasom >Szivárványból hajtogatott bagel – A nap videója
Színpompás másfél perces film arról, hogyan készül Brooklyn (és valószínűleg…
Tovább olvasom >