Komoly veszélybe kerülhetnek a magyar élelmiszergyártók az árrésstop miatt
Az árrésstop bevezetése nyomán eddig szigorúan titkolt információk kerültek nyilvánosságra: a beszállítói árak most már szinte bárki számára visszaszámolhatók. Ez súlyos piaci kockázatokat jelent a hazai élelmiszeripari vállalatok számára – figyelmeztetett az Agrárszektor.
A kiskereskedelmi árrés maximalizálása miatt az árképzési lánc átláthatóvá vált: a maximált 10 százalékos árrés és az ismert áfakulcsok (5%, 18%, 27%) alapján könnyen kiszámítható a beszállítói ár. Ez az információ nemcsak a hazai konkurensek, hanem a külföldi gyártók és kiskereskedelmi láncok számára is értékes adat – és egyben komoly versenyhátrányt jelent a magyar szereplőknek.
Nyitott könyv lett a piac – és ez veszélyes
„Most gyakorlatilag pucérra levetkőztettek mindenkit, kiállítottak a főtérre, és még azt is mondták, hogy forogjál körbe-körbe, hogy minden részedet hadd lássák”
– fogalmazott Bárány László, a Master Good tulajdonosa, érzékletesen kifejezve a hazai élelmiszeripar kiszolgáltatottságát.
A kiskereskedelmi láncok máris erős nyomást gyakorolnak a beszállítókra, különösen azoknál a termékeknél, amelyek nem esnek az árrésstop hatálya alá. Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke szerint ez már most érezhető a tárgyalásokon: a láncok árcsökkentést követelnek, miközben a hazai gyártók mozgástere egyre szűkül.
Importtal zsarolhatják a magyar beszállítókat
A szakértők attól tartanak, hogy az átlátható árképzés miatt a kiskereskedelmi láncok könnyebben fordulnak külföldi beszállítókhoz, és ezzel zsarolhatják a hazai gyártókat. Ruck János, a Gallicoop vezérigazgatója szerint fennáll a veszélye, hogy a hazai szereplők egymás alá kezdenek ígérni, ami polcfelület-vesztéshez és további piaci pozíciógyengüléshez vezethet.
A helyzetet súlyosbítja, hogy a külföldi élelmiszer-feldolgozók sok esetben korszerűbb technológiákkal dolgoznak, és könnyebben kínálnak alacsonyabb árakat – különösen most, amikor az értékesítési volumenek is csökkennek.
Gyengülő alkuerő, sérülékeny hazai pozíciók
Az árrésstop eredetileg a fogyasztók védelmét szolgálná, ám a jelenlegi formájában a hazai élelmiszeripar tárgyalási pozícióit ássa alá. A transzparencia előny lehetne, ha minden szereplő azonos feltételek mellett működne – de egy nyitott, árérzékeny piacon a legnagyobb vesztesei a magyar gyártók lehetnek.
Az ágazati szereplők arra figyelmeztetnek: hosszú távon csak az erős, technológiailag fejlett és exportképes cégek maradhatnak talpon, míg a kisebb gyártók helyzete egyre nehezebbé válhat.
Kapcsolódó cikkeink
Májusban lassult az éves infláció az euróövezetben és az EU-ban
Az euróövezetben és az Európai Unióban is lassult az éves…
Tovább olvasom >K&H: jövőre 2,5-3 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság
A jelenlegi, bizonytalan kilátások alapján az idei évre várható 0,5…
Tovább olvasom >Spanyolországban héthavi mélypontra mérséklődött a fogyasztói árak növekedése májusban
Spanyolországban a fogyasztói árak éves növekedése 2,0 százalékra, tavaly október…
Tovább olvasom >További cikkeink
Akciók, árak, alternatívák – promóciós helyzetkép a magyar háztartásokban
Turcsán Tünde, a YouGov ügyvezető igazgatója a Promóciók Napja konferencián…
Tovább olvasom >K&H: hiánypótló iránytűt kapnak a befektetők
Elindult a K&H Értékpapír – befektetői hangulatindex, amely heti rendszerességgel…
Tovább olvasom >Fokhagyma az európai piacokon: Miért nem garantál alacsony árakat a bőséges kínai termés?
Bár Kína idén kiemelkedő fokhagymatermést könyvelhet el, az európai fogyasztók…
Tovább olvasom >