Komoly veszélybe kerülhetnek a magyar élelmiszergyártók az árrésstop miatt
Az árrésstop bevezetése nyomán eddig szigorúan titkolt információk kerültek nyilvánosságra: a beszállítói árak most már szinte bárki számára visszaszámolhatók. Ez súlyos piaci kockázatokat jelent a hazai élelmiszeripari vállalatok számára – figyelmeztetett az Agrárszektor.
A kiskereskedelmi árrés maximalizálása miatt az árképzési lánc átláthatóvá vált: a maximált 10 százalékos árrés és az ismert áfakulcsok (5%, 18%, 27%) alapján könnyen kiszámítható a beszállítói ár. Ez az információ nemcsak a hazai konkurensek, hanem a külföldi gyártók és kiskereskedelmi láncok számára is értékes adat – és egyben komoly versenyhátrányt jelent a magyar szereplőknek.
Nyitott könyv lett a piac – és ez veszélyes
„Most gyakorlatilag pucérra levetkőztettek mindenkit, kiállítottak a főtérre, és még azt is mondták, hogy forogjál körbe-körbe, hogy minden részedet hadd lássák”
– fogalmazott Bárány László, a Master Good tulajdonosa, érzékletesen kifejezve a hazai élelmiszeripar kiszolgáltatottságát.
A kiskereskedelmi láncok máris erős nyomást gyakorolnak a beszállítókra, különösen azoknál a termékeknél, amelyek nem esnek az árrésstop hatálya alá. Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke szerint ez már most érezhető a tárgyalásokon: a láncok árcsökkentést követelnek, miközben a hazai gyártók mozgástere egyre szűkül.
Importtal zsarolhatják a magyar beszállítókat
A szakértők attól tartanak, hogy az átlátható árképzés miatt a kiskereskedelmi láncok könnyebben fordulnak külföldi beszállítókhoz, és ezzel zsarolhatják a hazai gyártókat. Ruck János, a Gallicoop vezérigazgatója szerint fennáll a veszélye, hogy a hazai szereplők egymás alá kezdenek ígérni, ami polcfelület-vesztéshez és további piaci pozíciógyengüléshez vezethet.
A helyzetet súlyosbítja, hogy a külföldi élelmiszer-feldolgozók sok esetben korszerűbb technológiákkal dolgoznak, és könnyebben kínálnak alacsonyabb árakat – különösen most, amikor az értékesítési volumenek is csökkennek.
Gyengülő alkuerő, sérülékeny hazai pozíciók
Az árrésstop eredetileg a fogyasztók védelmét szolgálná, ám a jelenlegi formájában a hazai élelmiszeripar tárgyalási pozícióit ássa alá. A transzparencia előny lehetne, ha minden szereplő azonos feltételek mellett működne – de egy nyitott, árérzékeny piacon a legnagyobb vesztesei a magyar gyártók lehetnek.
Az ágazati szereplők arra figyelmeztetnek: hosszú távon csak az erős, technológiailag fejlett és exportképes cégek maradhatnak talpon, míg a kisebb gyártók helyzete egyre nehezebbé válhat.
Kapcsolódó cikkeink
Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >Komoly átalakulásban a magyar tésztapiac
A szokások változása alapjaiban formálják át a magyar tésztapiacot –…
Tovább olvasom >Magyarország gazdasági sérülékenysége: okok, következmények és lehetséges kiutak
Az elmúlt évek gazdasági folyamatai ismét ráirányították a figyelmet a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >