Komoly újításra szánta rá magát az IKEA

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 09. 19. 11:34
🎧 Hallgasd a cikket:

Az IKEA a legendás svéd húsgolyó (köttbullar) globális sikereinek 40. évfordulóját új növényi alapú fogással ünnepli: bevezeti az étlapra a falafelt. Az újdonság csicseriborsóból, cukkíniből, hagymából és fűszerkeverékből készül, és az éttermekben kuszkusszal, aiolival és citromszeletekkel tálalják majd. A következő hat hónapban fokozatosan egyre több ország IKEA-éttermében elérhető lesz.

A svéd bútorgyártó célja, hogy a falafel révén még több vendéget ösztönözzön a növényi alapú ételek fogyasztására, miközben ötvözi a skandináv gasztronómiai hagyományokat és a fenntartható étkezést. A cég frappáns mottója most is változatlan: „Lapra szerelt bútorokat és kerek formájú ételeket árulunk.”

A húsgolyó-történelem mérföldkövei: az IKEA első éttermében 1960-ban mutatták be a klasszikus köttbullart, 1985-től pedig a világ összes áruházában elérhetővé vált. Ma évente közel másfél milliárd darabot adnak el belőle, miközben a vállalat 63 piacon, 473 étteremben összesen mintegy 710 millió vendéget szolgál ki. Az évek során a kínálat folyamatosan bővült: a klasszikus húsgolyó mellett csirke- és zöldséggolyók, majd 2020-tól a növényi alapú „huvudroll” is bekerült az étlapra. Most ehhez csatlakozik a falafel, tovább erősítve az IKEA fenntarthatósági stratégiáját.

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink