Komoly lehetőség rejlik a mandulatermesztésben
Világszerte, így hazánkban is egyre keresettebb termék a mandula. Ez az egyik legismertebb héjas gyümölcsünk, sokrétű felhasználhatósága, a termesztés gépesíthetősége és a klimatikus viszonyokkal szembeni ellenállóképessége miatt komoly potenciál rejlik benne. A termesztés hatékonyságának növelésében az információáramlásnak és a tudástranszfernek is jelentős szerepe van.

(Fotó: Pixabay)
Mandula szakmai napot szervezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Balaton-felvidéki Mandulatermesztők Egyesületével közösen. A mandula a dió és a mogyoró mellett az egyik legfontosabb héjas gyümölcsünk. Bár hagyományos gyümölcsfajunk és számos hazai nemesítésű fajtával rendelkezünk, hazánkban viszonylag kis területen, mintegy 500 hektáron termesztik, amelyből 136 ha a Balatonfelvidéken található. Az évi termésmennyiség mintegy 350 tonnára tehető. Kis kultúraként tartjuk számon, ugyanakkor a sokrétű felhasználhatósága és a termesztés gépesíthetősége miatt komoly potenciál rejlik a mandulában.
Az információáramlás és a tudástranszfer jelentősen segíti a termesztés hatékonyságát, ami mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkötelezett
A Balatonalakiban megrendezett konferencián Hrotkó Károly professzor előadásában számos technológiai lehetőséggel, Pénzes Béla professzor előadásában a legjelentősebb növényvédelmi kihívásokkal ismerkedhettek meg a résztvevők. Továbbá a termelői tapasztalatok átadására is lehetőség nyílt Simon Hinterplattner osztrák és Wertán Zsolt helyi mandulatermelő előadásai során, valamint Balatonakali község önkormányzat- és Nagyházi Szilvia ültetvényének bejárásakor.
A mandula termesztése sok szempontból hasonlít a kajszihoz, azonban hosszabb ideig fenntartható kultúra
További előnye, hogy öntözés nélkül is képes alkalmazkodni a megváltozott klimatikus viszonyokhoz. Ugyan az egyik legkorábban virágzó gyümölcsfaj, de a téli fagyok már alig tesznek kárt benne. A mandulatermesztés sikeressége nagyban függ a termőterület kiválasztásától, valamint a technológiától is. Európában a hagyományos termesztési módok mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a korszerű, intenzív ültetvények, amik jelentősen alacsonyabb kézimunkaerőt igényelnek. Az úgynevezett síkfalmetszést és tetejezést alkalmazva sövényszerű ültetvényszerkezetet alakítanak ki, a lombfal magasságát és szélességét pedig a betakarítógép alapján határozzák meg. A termesztési módhoz igazodó alany választása döntő fontosságú. Számos külföldi, mint például olasz vagy francia fajta áll rendelkezésre, de számos jó tulajdonsággal rendelkező hazai alanyt is nemesítettek. A fajtaválasztás során csak alapos fajtavizsgálaton átesett fajtát szabad üzemi termesztésbe állítani, melynek termesztéstechnológiai sajátosságai is kidogozottak, egészen a végtermék, vagyis a gyümölcs feldolgozhatóságáig. A termesztés sikerességét a kórokozók elleni hatékony védekezés is meghatározza. A legtöbb problémát a moníliás-, (sztigminás) betegség és a fomopsziszos vesszőelhalás jelenti.
NAK
Kapcsolódó cikkeink
Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >Új öntözésfejlesztési források nyílnak meg a gazdálkodók számára szeptemberben
Új, kisebb és nagyobb léptékű öntözésfejlesztési források nyílnak meg szeptember…
Tovább olvasom >A kormány 2027-ig több mint 20 milliárd forint forrást biztosít az akvakultúra fejlesztésére
A hazai akvakultúra kulcsszerepet játszik a horgászvizek egészséges és minőségi…
Tovább olvasom >További cikkeink
A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >A Nestlé továbbra is a világ legértékesebb élelmiszer márkája a Brand Finance szerint
A Nestlé immár tizedik éve vezeti az élelmiszermárkák globális rangsorát,…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >