„Kombi”-náció a konyhában
Egyre inkább kezdik felismerni a kombinált sütőkben rejlő lehetőségeket a felhasználók. A kombipároló sokoldalúsága, hatékonysága és kedvező energiafelhasználása egy olyan képlet a konyhában, amely mellett nem mehetünk el szó nélkül. Egy felkészült szakáccsal és egy kombival étlapot írhatunk egy ilyen sütőre, és ez által nagymértékben tehermentesíthetjük a konyhánk egyéb részeit.Mivel a teljes párolási-sütési folyamat jól hőszigetelt, zárt térben zajlik, ezért energiatakarékos rendszerként beszélhetünk az ételkészítés ezen lehetőségéről. A sokoldalúságról is ejtsünk néhány szót. Mire is képes egy kombi: a légkeveréses sütés kombinált mód, ahol légkeverést alkalmazva még párolunk is, valamint van még a párolási mód, ahol a számunkra ideális páratartalom kiválasztásával párolhatunk. A fejlettebb típusoknál igényeink szerint módosíthatjuk a ventilátor fordulatszámát is, hogy adott esetben cukrászati sütőként is alkalmazhassuk sütőnket. Grillrács használatával akár a szeletsütőnket is tehermentesíthetjük, és élőmunkát spórolhatunk, valamint speciális sütőráccsal zsiradék nélkül is süthetünk burgonyát vagy akár rántott szeletet is. Létezik olyan betét is, amelyben szabályos formájú tükörtojásokat készíthetünk.
A regenerálást, azaz a hűtött vagy mélyhűtött ételek újramelegítését sem hagyhatjuk ki a sorból, amely technológia egyre nagyobb teret kap a közétkeztetés területén is, mivel a jelentős adagszámú konyhák esetében sokkal jobban kihasználható lesz a „cook and chill” rendszerben működő konyha. Az elkészített ételek minősége is nagymértékben javult a kombipárolók használatával, mert a kombiban jól elkészített húsok szaftosabbak, ízesebbek, mint a hagyományos sütés esetén.
Ugyanezt a kérdést vizsgáljuk meg más irányból. A hagyományos sütésnél a térfogat és vízveszteség akár 30 százalékos is lehet, amely veszteség a pénztárcát is terheli. Ha már a pénztárcánál tartunk, akkor vizsgáljuk meg az energiakérdést. A minőségi kombipárolók jó hőszigetelésük révén jelentősen kevesebb energiát használnak, mint a hagyományos sütők, valamint a légkeverés miatt sokkal gyorsabban készül el bármilyen ételünk. Vegyük még figyelembe a párolási és a kombinált üzemmódot is, amelyek szintén nagyban befolyásolják a kedvező energiafelhasználást, valamint az ételkészítés felgyorsításával az élőmunkaigényt csökkentik. A következő pozitívum a GN edények optimális helykihasználása. A Zanussi Professional kombisütőiben olyan optimális a sütőtérben a helykihasználtság, hogy nem fűtünk felesleges területeket, és ezáltal nem pocsékolunk felesleges energiát a sütési folyamatra. Egyszóval a kombisütő egy olyan nagykonyhai termelőeszköz, amelyet ha valaki képes „ellátni” munkával, abban az esetben nagy haszonnal és megelégedéssel fogja ezen sütőket használni.
Azt a tendenciát látom hazánkban, hogy a fenti előnyöket egyre többen ismerik fel és vásárolnak ilyen berendezéseket, de úgy vélem, a szakszerű kihasználtsággal akadnak problémák. Gondolok itt arra, hogy a kombik nagy része tudásban nagymértékben túlhaladja a végfelhasználó sütőről megszerzett információit. Ezen a problémán segítünk oly módon, hogy a hamarosan elkészülő bemutató-oktató termünkben interaktív megközelítést biztosítunk a vásárlóink részére, hogy még a vásárlást megelőzően megismerjék a sütőkben rejlő lehetőségeket, és reális képet alkotva legyenek képesek döntést hozni ebben a kérdésben. A másik problémakör, amelyre szeretnék kitérni, a szerviz és a karbantartás kérdése. Munkám során azt tapasztalom hazánkban, hogy nem vigyázunk és gondoskodunk megfelelően a nagykonyhai termelőeszközeink megfelelő karbantartásáról, és ezáltal sokkal rövidebb ideig vagyunk képesek a termelőeszközünket a termelésben tartani.
Egyszóval a mai kor követelményei indokolják a kombipárolók használatát, legyen szó akár kis étteremről vagy sok ezer adagos nagyüzemi konyháról.
Ha a témával kapcsolatban további információkkal segíthetjük munkáját, keressen bennünket az alábbi elérhetőségeinken vagy személyesen bemutatótermünkben. (x)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >