Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé egy magyar fejlesztés
Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé az Állatorvostudományi Egyetem és a Tetrabbit Kft. digitális fejlesztése – közölte az egyetem hétfőn az MTI-vel.

Ay informatikai rendszer a tenyésztéstől kezdve a teljes nyúlhústermelést felügyeli (Fotó: Pixabay)
A my-rabbit.eu informatikai rendszer a tenyésztéstől kezdve a teljes nyúlhústermelést felügyeli, a Tetrabbit integrációjában működő 30 telepen digitális űrlapok, okostelefonokkal kommunikáló mérlegek, ipari számítógépes vezérlés segíti a tevékenységet. A fejlesztés költséghatékony, nemzetközi szinten is versenyképes nyúlhústermelést eredményezhet – írták. A Tetrabbit vállalati oldalán olvasható projektleírás szerint az újítás a termelési és takarmányozási adatbázisokat összekapcsolva, az állattartó telepek és a feldolgozóüzem vezérlőrendszereit integrálva minden információt közös platformon tesz elérhetővé. A fejlesztés a magyar mezőgazdasági termékek sikerén túl segíti az adatmegosztást a hatóságokkal, a fogyasztóknak pedig részletes információkat ad az állattartási körülményekről – tették hozzá. A kezdeményezés számára 2020-ban több mint 673,5 millió forint támogatást hagyott jóvá a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket támogató pályázat mintegy 60 milliárd forintos keretéből. A projekt összköltsége meghaladta az 1 milliárd forintot – olvasható a felhívás honlapján.
Beszámolója szerint a 2006-ban alapított bajai Tetrabbit 2022-ben 8,26 milliárd forint, 2023-ban 7,91 milliárd forint árbevételt ért el, a forgalom többsége mindkét évben kivitelből származott. A cég tavaly előtt majdnem 223 millió forint nyereséggel, tavaly 145,5 millió forint veszteséggel zárt.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Országszerte tart az aratás, hazánk kenyere biztosított
A gazdák munkájának és szorgalmának köszönhetően biztosított az ország kenyere,…
Tovább olvasom >Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Százötven kistermelő nyitja meg kapuit a Nyitott Porta Napok rendezvénysorozat részeként
Több mint százötven családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >