Kolbász- és Sódarmustra Fesztivál a gyulai Várkertben
Szombaton kezdődik a gyulai Várkertben a negyedik nemzetközi Kolbász- és Sódarmustra Fesztivál. A rendezvény a szárazkolbászok és a füstölt hentesáruk készítéséről szól, hentesüzemek mutatkoznak be és versenyeztetik termékeiket – tájékoztatta az MTI-t Dinya Imre főszervező, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke.
A főszervező elmondta: tavaly több mint húszezer látogatója volt a rendezvénynek, a szakmai versenyre 16 országból 116 termékkel – kolbászokkal és füstölt hentesárukkal – neveztek be magánszemélyek, illetve kereskedelmi mennyiséget előállító termelők és húsüzemek.
Idén a versenyzők tíz kategóriában indulhatnak, a zsűrizésre szombaton – és a fesztivál történetében először nyilvánosan – kerül sor. A nyertes termékek Gyulai Sódar Fesztivál-elismerést kapnak. Idén is lesz kézműves szakmai kiállítás és vásár. A résztvevők a híres Stréberl üzemben ismerhetik meg a gyulai húsipar gazdag történetét.
A fesztiválon lesz böllérverseny, kolbászgyúróverseny, erdélyi konyhák bemutatója. A programokat lovagi bemutatók színesítik a várban és környékén. A látogatók szervezett keretek között kolbász- és sonkatúrán vehetnek részt, amelyen közvetlenül ismerhetik meg a gyulai termelők helyi ételeit és italait. A fesztivált gazdag kulturális program kíséri, ezek különböző korosztályokhoz szólnak. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Idén is megfizethető áron kaphatók a legnépszerűbb termékek a Szent István Napon
2025-ben is gazdag étel- és italkínálat fogadja az érdeklődőket a…
Tovább olvasom >Már több mint 930 szakembert ajánlottak a Signature 40 2025-ös kiírására
Minden eddiginél aktívabb ajánlási időszakot jelentett a Signature Platform: eddig…
Tovább olvasom >Véget ért a II. Ifjúsági PET Kupa
2025. július 20. és 25. között második alkalommal szervezte meg…
Tovább olvasom >