Koktélforradalom a vasfüggöny mögött
A posztszovjet koktélkultúra újjászületése címmel a Drinks International szaklapban jelent meg cikk: Alia Akkam, Budapesten élő író vitt izgalmas gasztronómiai utazásra a régióban. A koktélkultúra a hidegháború után sokáig háttérbe szorított terület volt, de mára a kreativitásnak, a nemzeti identitás keresésének köszönhetően robbanásszerű fejlődésnek indult.
A cikk a Trade magazin 2025/8-9. lapszámában olvasható.
Vilniusban a Baltic Bar Show 2024-ben indult el, hogy felhívja a figyelmet a régió elfeledett tehetségeire. Riga és Tallinn bárjai – mint a Whisper Sister vagy a Gimlet Nordic – különleges italokkal hódítanak.
A Better Bar Show Krakkóban vagy a szlovák Mirror Hospitality Expo olyan események, amelyek nemcsak a szakmát, de a helyi közösséget is bevonják. A Mirror Bar például szürreális koktélpoharaival és innovatív italaival kíván kitűnni a világversenyből.
Prágában a történelmi közegben, a Bársonyos Forradalom emlékei mellett működő Alma bár mutatja, mire képes az új generáció: házi pastis, savanyított cseresznye, paradicsomlikőr – ezekből születik a Yarrow & Famous koktél.
A balkáni térség különösen erősen fejlődik. A belgrádi Null Social Lab például helyi ízeket – birsalmapálinka, zöld diólikőr – integrál az italokba, miközben orosz bartenderek találnak új otthonra a háború elől menekülve. Ljubljanában a Silk & Fizz chipotle-desztillátumot kombinál eperrel és kukoricával.
Budapesten Nagy Zoltán már 2008-ban forradalmat indított a Boutiq’ Bar megnyitásával. Elutasította a merev, klasszikus koktélkönyvszerű menüket, és játékos, friss alapanyagokra épített. Hasonló a megújulás Szófiában: a helyiek Metaxával és a cukorrépa-karamellel adják az Old Fashioned balkán értelmezését, vagy Bukarestben, ahol a Teoria bár fehér csokoládés Gimletet kínál zöld olívával és bergamottal.
A 2012-ben nyitott albániai Nouvelle Vague az albán kommunizmus brutalitása után lett az életigenlés és a hagyományok újraértelmezésének szimbóluma. A helyi alapanyagokat – például a szederpálinkát – világszínvonalú koktélokká alakítják, miközben pozitív jövőképet adnak a városnak.
Kapcsolódó cikkeink
Fenntarthatóság az idő szorításában
A fenntarthatóság ma már nem csupán erkölcsi kérdés, hanem gazdasági,…
Tovább olvasom >A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Minden palack számít – az adományozásból több százmilliós segítség lett
Túl a 2,7 milliárd visszaváltott italcsomagoláson, a MOHU kötelező visszaváltási…
Tovább olvasom >További cikkeink
A világ leszórakoztatóbb szigetei – A nap képe
Az utolsó igazi nyaralós napokban – talán utoljára – még…
Tovább olvasom >Tányérdesszert vagy pepecs ínyencfalat? – A nap videója
Ezt a munkát látva az embernek a negyedik Michelin-csillag jut…
Tovább olvasom >Új időszámítás a Balatonnál, első a természeti értékek és a közhasználatú területek védelme
Valódi mérföldkőhöz érkezett a Balaton védelme, mivel a Magyar Közlönyben…
Tovább olvasom >