Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok világpiaci mutatója enyhén, 0,5%-kal, emelkedett júniusban. Noha a gabona és cukor nemzetközi jegyzése csökkent, ezt ellensúlyozta a tejtermékek, húsfélék és növényi olajok árának növekedése.
A FAO élelmiszerár-index – amely a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi – idén júniusban 5,8%-kal zárt magasabban az egy évvel korábbi értéknél, ugyanakkor jelentősen elmaradt a 2022 márciusában mért történelmi csúcstól.
A FAO gabonaárindexe júniusban 1,5%-kal volt alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva. A kukorica világpiaci ára második hónapja esett meredeken a bőséges argentin és brazil kínálat következtében. A cirok és az árpa ára szintén csökkent. Ezzel szemben a búza ára emelkedett az Európai Unió (EU), Oroszország és az Egyesült Államok egyes régióiban jelentkező időjárási aggodalmak miatt. A nemzetközi rizsárak enyhén lejjebb kúsztak, elsősorban az indica fajták gyengébb keresletének következtében.
A növényi olajok ára 2,3%-kal emelkedett májushoz képest, elsősorban a pálma-, szója- és repceolajárak növekedésének köszönhetően. A pálmaolaj jegyzése közel 5%-kal nőtt az élénk globális kereslet miatt. A szójaolaj ára szintén nőtt, részben a bioüzemanyagok iránti fokozódó kereslet miatt Brazíliában és az USA-ban, valamint a dél-amerikai szójababárak drágulása okán, amelyet az erős nemzetközi kereslet eredményezett. A repceolaj ára szűkös globális kínálati kilátások miatt emelkedett, miközben a napraforgóolajé csökkent a Fekete-tengeri térség kedvezőbb termelési kilátásai miatt.
A FAO húsfélékre vonatkozó árindexe júniusban 2,1%-kal magasabb értéket mutatott, ezzel új történelmi csúcsot elérve. A marha-, sertés- és birkahús nemzetközi ára egyaránt növekedett, míg a baromfihús ára tovább esett.
A FAO tejtermék-árindexe júniusban 0,5%-kal nőtt az előző hónaphoz képest. A vaj ára új rekordot ért el, ami a Csendes-óceáni térség és európai szűkös kínálatnak és az ázsiai élénk keresletnek tudható be. A sajt ára sorozatban harmadik hónapja emelkedett, ugyanakkor a sovány- és teljes tejpor ára alacsonyabb a visszafogott globális kereslet és a bőséges kínálat miatt.
A FAO cukorárindexe 5,2%-kal esett vissza májushoz képest, amivel sorozatban negyedik hónapja csökkent, és ezzel elérte a 2021 áprilisa óta mért legalacsonyabb szintjét. A visszaesés hátterében a kedvezőbb termelési kilátások állnak Brazíliában, Indiában és Thaiföldön, ahol a kedvező időjárás és a vetésterületek bővülése magasabb hozamokat vetít előre.
További részletek itt olvashatók.
Rekordszintű globális gabonatermelés várható
A FAO pénteken közzétette az új Gabonakészletek és -igények gyorsjelentését is, amely új adatokat tartalmaz a 2025/26-os szezon kilátásairól.
A szervezet legfrissebb előrejelzése szerint a 2025-ös globális gabonatermelés elérheti a 2925 millió tonnát, ami 0,5%-kal magasabb az előző havi becslésnél és 2,3%-os emelkedést jelentene 2024-hez viszonyítva. A felfelé módosított előrejelzés hátterében a búza, a kukorica és a rizs javuló termelési kilátásai állnak. Ugyanakkor a kulcsfontosságú termőterületeken várható tartósan meleg és száraz időjárás korlátozhatja a hozamokat, különösen a kukorica esetében.
A gabonafélék globális kereskedelme 2025/26-ban várhatóan eléri a 486,9 millió tonnát, ami 1,2%-os növekedést jelent a 2024/25-ös évhez képest. A búza és a rizs exportja is várhatóan nőni fog, a rizs kereskedelme pedig minden idők legmagasabb, 60,8 millió tonnás volumenét éri el. A kukorica kereskedelme várhatóan kismértékben csökken, míg az árpa és a cirok esetében valószínűleg emelkedni fog.
További részletek itt olvashatók.
A FAO által támogatott Agrárpiaci Információs Rendszer (AMIS) szintén most tette közzé havi piaci figyelőjét. A szokásos piacelemzés mellett az új kiadás tartalmaz egy cikket a stratégiai gabonatartalékokról és az élelmezésbiztonságról, és tanácsokat adva ezen tartalékok megfelelő méretéhez és „okos” kezeléséhez.
Kapcsolódó cikkeink
Fiatalok az agrár-élelmezési szektorban a FAO kutatása szerint
„A fiatalok helyzete az agrár-élelmezési rendszerekben” címmel tette közzé ma az…
Tovább olvasom >Biotechnológia és vízgazdálkodási mérnöki szakon végeztek az idei FAO ösztöndíjasok
Ez a sokszínű közösség nemcsak a mezőgazdasági oktatás globális jelenlétének…
Tovább olvasom >FAO: Új rekordokat érhet el a főbb mezőgazdasági élelmiszer-alapanyagok globális előállítása
Viszonylag optimista az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fejlesztésben látják a jövőt a hazai KKV-k
A cégek döntő többsége vágyik rá, és tervez a technológiai…
Tovább olvasom >Euró vagy forint? Melyiket válasszuk külföldi kártyás vásárlásnál?
Ha külföldre indulunk nyaralni, érdemes felkészülni egy olyan buktatóra a…
Tovább olvasom >Már 1500 milliárd forint értékben hirdettünk pályázatot az agrárium fejlesztésére
A Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv keretében már 46 pályázati felhívást…
Tovább olvasom >