Kisebb idén a kukorica és a napraforgó hozama Békés megyében
Az aszályos nyár miatt kényszerérés történt a napraforgónál és a kukoricánál, mindkét termény hozama kisebb a szokásosnál – állapította meg ülésén a Békés megyei betakarítási koordinációs bizottság.
Adamcsik László, a bizottság tagja, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke szerdán elmondta, 15-20 százalékkal kevesebb napraforgó és negyedével kevesebb kukorica termett egy átlagos évhez képest.
Békés megyében kukoricát 101 ezer hektáron vetettek, jelenleg 8 ezer hektárról takarítottak be 40 ezer tonna termést. A termésátlag hektáronként 5 tonna – a tavalyi 9 tonnával szemben -, a felvásárlási árak 38-42 ezer forint körül alakulnak.
A 78 ezer hektáron vetett napraforgó 75 százalékát takarították már be, eddig csaknem 158 ezer tonna terményt regisztráltak. A termésátlag 2,7 tonna hektáronként, az olajtartalmak viszonylag jók, de kiugróan magas minőség nem jellemző – állapította meg a bizottság. A felvásárlási árak tonnánként 90-92 ezer forint körül alakulnak.
Az önköltségi árakhoz képest a várható bevétel elmarad a jelenlegi hozam és az átvételi árak mellett – mondta Adamcsik László. A gazdák egy része, ha ki tud várni, inkább tárolja a terményt.
Raktározási problémák ennek ellenére nincsenek a megyében – tette hozzá a 27 ezer tonna tárolókapacitással rendelkező Csabai Raktárszövetkezet elnöke.
A bizottsági ülésen elhangzott, hogy augusztusban több helyen voltak jelentősebb tűzesetek, egyebek mellett leégett egy ötezer négyzetméteres gabonatároló, két hektár gabonatarló, 700 körbála és háromezer nagybála.
Kozsuch Kornél bizottsági elnök hozzátette, hogy az augusztusi vihar és jégeső Orosháza, Bucsa és Ecsegfalva környékén nagy kárt okozott, terménytárolókat rongált meg, az azokban lévő termények eláztak. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Országszerte tart az aratás, hazánk kenyere biztosított
A gazdák munkájának és szorgalmának köszönhetően biztosított az ország kenyere,…
Tovább olvasom >Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Százötven kistermelő nyitja meg kapuit a Nyitott Porta Napok rendezvénysorozat részeként
Több mint százötven családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >