Kinek árt a gyorséttermi étel?
Számos ázsiai országban üdvözlik a nyugati gyorséttermek elterjedését, amit a gazdasági fejlődés jelének tekintenek, ám ennek a folyamatnak egészségügyi következményei is vannak.
A Circulation nevű amerikai egészségügyi folyóiratban tették közzé azokat a vizsgálati eredményeket, amelyben megállapították, hogy a nyugati típusú gyorséttermi ételek Ázsiában növelik a szívbetegségek és a diabétesz kockázatát. – adta hírül az MTI. A Szingapúrban folytatott vizsgálatban több mint hatvanezer kínai származású lakos vett részt. Az önkéntesek életkora az 1990-es években indult kutatás kezdetén 45 és 74 év között volt. Egészségi állapotukat körülbelül egy évtizeden át követték nyomon; ezalatt 1397-en hunytak el szívbetegség miatt, 2252 személynél pedig 2-es típusú diabétesz fejlődött ki.
Azoknál a résztvevőknél, akik hetente legalább kétszer fogyasztottak gyorséttermi ételt, 27 százalékkal magasabb volt a cukorbaj kockázata és 56 százalékkal volt gyakoribb a szívhalál azokhoz képest, akik egyáltalán nem, vagy csak ritkán tévedtek be egy gyorsétterembe. A résztvevők között 811-en fogyasztottak heti négy vagy több alkalommal gyorséttermi ételt: esetükben a szívhalál kockázata 80 százalékkal növekedett. Ezek az arányok még abban az esetben is fennmaradtak, ha a kutatók olyan, az egészséget befolyásoló tényezőket is figyelembe vettek, mint az életkor, nem, testsúly, iskolai végzettség vagy az esetleges dohányzás.
Paradox módon azon szingapúriak között, akik kedvelik a nyugati típusú gyorséttermi ételeket, magasabb a fiatalabb, képzett és fizikailag aktív személyek aránya, valamint kisebb a dohányosok aránya, mint a hagyományos ázsiai étrendet kedvelők között. A vizsgálat ugyanakkor azt is kimutatta, hogy a keleti típusú gyorséttermi ételek nem befolyásolják a szívhalálozást és a 2-es típusú diabétesz előfordulását.
A kutatást irányító Andrew Odegaard, a Minnesotai Egyetem közegészségügyi intézetének tudósa szerint a szingapúri gyorsétterem-kedvelők összetétele markánsan különbözik az amerikai fogyasztókétól. A gyorséttermek látogatása a Szingapúrhoz hasonló országokban egyfajta státuszszimbólum, amivel a vásárlók az amerikai kultúrához tartozásukat próbálják kifejezni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >