Kínában hamarosan a vásárlók is tesztcsíkkal ellenőrizhetik a gyanús élelmiszereket
Hamarosan a nagyközönség számára is elérhetők lesznek Kínában azok a papír tesztcsíkok, amelyek segítségével bárki ellenőrizheti, hogy a különböző élelmiszerekben, ételekben vannak-e egészségre ártalmas gyógyszermaradványok, egyéb káros anyagok.
Az észak-kínai Tiencsin város műegyetemén kifejlesztett eszközzel kimutathatók patogén, vagyis kórt okozó baktériumok és a túl nagy mennyiségű gyógyszermaradványok.
A tesztcsík – laboratóriumi körülmények között – élelmiszerekben több mint 60 kémiai tényezőt volt képes azonosítani és színe elváltozásával kimutatni. Kínában gyakoriak az élelmiszerhamisítási botrányok.
Vang Suo, a tiencsini egyetem helyettes vezetője kedden arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszerek ellenőrzése többnyire bonyolult és összetett folyamat, amelyhez laboratóriumokra és speciális berendezésekre van szükség. Ennek ellenére a tesztcsík alkalmas sok káros anyag azonosítására néhány perc leforgása alatt.
A fejlesztők nagy reményeket fűznek a tesztcsíkhoz, arra számítanak, hogy komoly érdeklődés jelentkezik majd iránta. A kutatócsoport 13 országos szabadalommal jegyeztette be a terméket, és most azon dolgoznak, hogy a lehető legkisebbre szorítsák az előállítás költségeit, vagyis, hogy mind több ember számára elérhetővé váljon. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >Gyors, egyszerű, hatékony innovációiért díjat kapott a K&H
Idén harmadik alkalommal, összesen tíz kategóriában díjazta a Visa a…
Tovább olvasom >