Kínában hamarosan a vásárlók is tesztcsíkkal ellenőrizhetik a gyanús élelmiszereket
Hamarosan a nagyközönség számára is elérhetők lesznek Kínában azok a papír tesztcsíkok, amelyek segítségével bárki ellenőrizheti, hogy a különböző élelmiszerekben, ételekben vannak-e egészségre ártalmas gyógyszermaradványok, egyéb káros anyagok.
Az észak-kínai Tiencsin város műegyetemén kifejlesztett eszközzel kimutathatók patogén, vagyis kórt okozó baktériumok és a túl nagy mennyiségű gyógyszermaradványok.
A tesztcsík – laboratóriumi körülmények között – élelmiszerekben több mint 60 kémiai tényezőt volt képes azonosítani és színe elváltozásával kimutatni. Kínában gyakoriak az élelmiszerhamisítási botrányok.
Vang Suo, a tiencsini egyetem helyettes vezetője kedden arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszerek ellenőrzése többnyire bonyolult és összetett folyamat, amelyhez laboratóriumokra és speciális berendezésekre van szükség. Ennek ellenére a tesztcsík alkalmas sok káros anyag azonosítására néhány perc leforgása alatt.
A fejlesztők nagy reményeket fűznek a tesztcsíkhoz, arra számítanak, hogy komoly érdeklődés jelentkezik majd iránta. A kutatócsoport 13 országos szabadalommal jegyeztette be a terméket, és most azon dolgoznak, hogy a lehető legkisebbre szorítsák az előállítás költségeit, vagyis, hogy mind több ember számára elérhetővé váljon. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
KSH: januárban a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 4,7, az előző havit 2,2 százalékkal haladta meg
2025. januárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a…
Tovább olvasom >A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség fellép az élelmiszerinfláció ellen
Az élelmiszereket előállító és beszállító vállalatok együttműködése nélkül a kiskereskedelmi…
Tovább olvasom >NGM: repülőrajtot vett januárban a kiskereskedelemi forgalom
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) naptárhatástól megtisztított adatai szerint januárban…
Tovább olvasom >