Kínában hamarosan a vásárlók is tesztcsíkkal ellenőrizhetik a gyanús élelmiszereket
Hamarosan a nagyközönség számára is elérhetők lesznek Kínában azok a papír tesztcsíkok, amelyek segítségével bárki ellenőrizheti, hogy a különböző élelmiszerekben, ételekben vannak-e egészségre ártalmas gyógyszermaradványok, egyéb káros anyagok.
Az észak-kínai Tiencsin város műegyetemén kifejlesztett eszközzel kimutathatók patogén, vagyis kórt okozó baktériumok és a túl nagy mennyiségű gyógyszermaradványok.
A tesztcsík – laboratóriumi körülmények között – élelmiszerekben több mint 60 kémiai tényezőt volt képes azonosítani és színe elváltozásával kimutatni. Kínában gyakoriak az élelmiszerhamisítási botrányok.
Vang Suo, a tiencsini egyetem helyettes vezetője kedden arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszerek ellenőrzése többnyire bonyolult és összetett folyamat, amelyhez laboratóriumokra és speciális berendezésekre van szükség. Ennek ellenére a tesztcsík alkalmas sok káros anyag azonosítására néhány perc leforgása alatt.
A fejlesztők nagy reményeket fűznek a tesztcsíkhoz, arra számítanak, hogy komoly érdeklődés jelentkezik majd iránta. A kutatócsoport 13 országos szabadalommal jegyeztette be a terméket, és most azon dolgoznak, hogy a lehető legkisebbre szorítsák az előállítás költségeit, vagyis, hogy mind több ember számára elérhetővé váljon. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Orbán Viktor: jövőre reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés
Reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés 2025-ben Magyarországon –…
Tovább olvasom >Nehéz helyzetben a sertéshúságazat: emelkedő költségek, csökkenő fogyasztás és átalakuló szokások
Évek óta kihívásokkal néz szembe a hazai és az uniós…
Tovább olvasom >Az NGM tájékoztató levélben kéri az embereket, hogy költsenek
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztató levélben fogja értesíteni az önkéntes…
Tovább olvasom >