Kimagasló a kajszi termésátlaga
A gyümölcsfélék közül a meggy szedése 99,7 százalékos készültséget mutatott július 16-án. Az országos átlag a tavalyihoz képest mintegy 20 százalékkal csökkent, 5,3 tonna/hektár volt. Az egy hektárra jutó termésmennyiség Baranya és Nógrád vármegyében mindössze 1,9–2,4 tonna/hektárt ért el, azonban Hajdú-Bihar vármegyében 11,5 tonna, Komárom-Esztergom vármegyében pedig 15 tonna volt a hektáronkénti átlagtermés.
A kajszitermés a két évvel korábbi kimagasló termésátlagot 2024-ben felülmúlta, a betakarított termésmennyiség a jelentés időpontjában 28,3 ezer tonna volt. A betakarítás tizenegy vármegyében befejeződött. A legnagyobb termésátlagot (18 tonna/hektár) és termésmennyiséget (6,1 ezer tonna) Somogy vármegyében érték el. A kajszi szedése a termőterület mintegy 90 százalékán fejeződött be a jelentés időpontjáig, és az országos termésátlag 6,3 tonna volt hektáronként.
Az őszibarack szedése július 16-án 51,2 százalékon állt, a termésátlag 10,8 tonna/hektár körül alakult, ami közel kétszerese a tavalyi hektáronkénti termésmennyiségnek.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Új helyszínen várja az érdeklődőket a Nébih Farm
Decembertől megnyitotta kapuját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megújult Nébih Farm,…
Tovább olvasom >Tájékoztatót adott ki az ENAR adatok támogatáspolitikai felhasználásról az Agrárminisztérium
Az uniós forrásból finanszírozott állatalapú támogatások esetében elvárás az állatok…
Tovább olvasom >9 százalékkal drágult a tölteni való paprika
A KSH adatai szerint Magyarországon 1,28 ezer hektárról 90,61 ezer…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >