Kilónként, literenként 300 forint mínuszt is jelenthet az ársapka
Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára az Indexnek beszélt arról, hogy milyen következményekkel jár az ársapka a kereskedőkre nézve.

Az ársapka legnagyobb vesztesei épp a kisboltosok
„A legszembetűnőbb a cukor, az olaj, valamint a csirkemell esetében, ahol literenként, illetve kilogrammonként 200-300 forint vesztesége van egy boltnak – ennyivel nagyobb a beszerzési ár a hatóságinál”
– fejtette ki Neubauer Katalin az Indexnek.
A nagyobb kereskedelmi láncok esetében az olcsó import enyhíti ugyan a veszteséget, de a kisboltok tulajdonosait mindez nem érinti.
Üdvözlendőnek tartja, hogy a tejtermékek esetében – amelynél 80-90 százalékos drágulás ment végbe – már észlelhető egyfajta árkonszolidáció. Ám még így is literenként 100 forint veszteség tapasztalható. Az árcsökkenés pedig az importtejnek tudható be.
Kapcsolódó cikkeink
„Ez egy politikai termék” – Az árrésstopról és a kiskereskedelem válságáról beszélt az MNKSZ főtitkára
Szakmailag nem indokolható, mégis maradhat – így foglalható össze az…
Tovább olvasom >Neubauer Katalin: „Az erős állami beavatkozás hosszú távon biztosan nem célravezető”
A hazai kereskedelmi vállalkozások számára 2024-ben nem csak az infláció…
Tovább olvasom >A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség fellép az élelmiszerinfláció ellen
Az élelmiszereket előállító és beszállító vállalatok együttműködése nélkül a kiskereskedelmi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csődvédelem alá került a Pepco német leányvállalata
A diszkontlánc német egysége fizetésképtelenséget jelentett be, miközben a Pepco-csoport…
Tovább olvasom >Kék bolygó: az élelmiszerhulladékot már rövid távon is hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány alapanyagként
Az élelmiszerhulladékot már rövid távon hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány…
Tovább olvasom >Túl sok az ipari kémia a tányéron: az ultrafeldolgozott élelmiszerek terjedése már az uniós szabályozók figyelmét is felkeltette
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF – ultra-processed foods) aránya drasztikusan megnőtt…
Tovább olvasom >