Kilónként harminc-negyven forinttal drágább lesz a baromfihús
Eltűnt az olcsó dél-amerikai áru, hiány van a piacon, ráadásul emelkedtek az energia- és takarmányköltségek is.
A termelés visszafogása Európa-szerte meglehetősen jelentős volt: 30-40
százalékkal kevesebb baromfitermék került piacra. A tavalyi
madárinfluenza-pánik következtében csökkent a hazai baromfihús iránti kereslet,
jóval olcsóbbá vált a csirke- és a pulykahús ára, ugyanakkor visszaesett a
tartási kedv. Bár a kereslet a riadalom lecsengése után visszaállt a korábbi
szintre, az alacsony árak egy ideig nem változtak, mert a kereskedelem –
leginkább a nagy áruházláncokon keresztül – az Európában hiányzó mennyiséget
olcsó brazil csirkével pótolta.
A mostani fordulat oka, hogy a dél-amerikai kontinensen nemrégiben
baromfipestis tört ki, így az európai piacról kiesett évi 280-300 ezer tonnás
mennyiséget nem lehetett azonnal máshonnét pótolni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >