Kilónként harminc-negyven forinttal drágább lesz a baromfihús
Eltűnt az olcsó dél-amerikai áru, hiány van a piacon, ráadásul emelkedtek az energia- és takarmányköltségek is.
A termelés visszafogása Európa-szerte meglehetősen jelentős volt: 30-40
százalékkal kevesebb baromfitermék került piacra. A tavalyi
madárinfluenza-pánik következtében csökkent a hazai baromfihús iránti kereslet,
jóval olcsóbbá vált a csirke- és a pulykahús ára, ugyanakkor visszaesett a
tartási kedv. Bár a kereslet a riadalom lecsengése után visszaállt a korábbi
szintre, az alacsony árak egy ideig nem változtak, mert a kereskedelem –
leginkább a nagy áruházláncokon keresztül – az Európában hiányzó mennyiséget
olcsó brazil csirkével pótolta.
A mostani fordulat oka, hogy a dél-amerikai kontinensen nemrégiben
baromfipestis tört ki, így az európai piacról kiesett évi 280-300 ezer tonnás
mennyiséget nem lehetett azonnal máshonnét pótolni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
EM: tovább folytatódik a visszaváltási rendszer fejlesztése
Az előző év elejétől bevezetett rendszernek köszönhetően 2025 nyarára jelentős…
Tovább olvasom >Lassulás és áremelkedés egyszerre – így alakul a tejpiac nyáron
A tejágazatban egyszerre van jelen a nemzetközi árnövekedés és a…
Tovább olvasom >Újabb probléma hozhat élelmiszer-drágulást
Súlyos következményekkel járhat a latin-amerikai agrárszektorra nézve, ha az Egyesült…
Tovább olvasom >