Magazin: Kilenc milliárd forint felett mozgott a piac tavaly
A kenőmájas és szendvicskrém kiskereskedelmi eladása értékben 3, mennyiség szempontjából 9 százalékkal csökkent tavaly, az előző évhez viszonyítva. A piac 9 milliárd forint felett mozgott 2011-ben; a megelőző két évben viszont megközelítette a 10 milliárd.
Valamennyi húskészítmény értékben mért forgalmából tavaly 6, 2010-ben és 2009-ben pedig egyaránt 7 százalék jutott kenőmájasra és szendvicskrémre.
2011-ben jelentős áremelkedést tapasztalhattunk. Egy kilogramm kenőmájas és szendvicskrém mennyiségi eladással súlyozott átlagos fogyasztói ára a legutóbbi három év során így alakult, kilogrammonként: tavaly 1673 forint, egy évvel előtte 1562, azt megelőzően pedig 1439 forint.
Ami a húskészítmények teljes forgalmát illeti: értékben 4, mennyiségben 1 százalékkal több húskészítményt adott el az élelmiszer-kiskereskedelem 2011 során, mint egy évvel korábban, a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe szerint. Indexünk nem tartalmazza a hentesáru-szaküzletek forgalmát. Az éves piac mérete meghaladja a 220 milliárd forintot.
A legkedveltebb vörösáru-szegmens részaránya mennyiséget tekintve stabilan 37 százalék, éves összehasonlításban. Utána a kolbász következik változatlanul 16, majd a felvágott, sonka és a szalonna, szintén változatlanul 9 százalékos részaránnyal.
További sorrend: kenőmájas a szendvicskrémmel együtt 6 százalék, füstölt húsok szintén 6, szalámi 5 százalék. A többi kisebb szegmens mutatója nem éri el az 5 százalékot. Valamennyi adat mennyiségre vonatkozik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Új tulajdonoshoz kerül a Dole amerikai frisszöldség-üzletága
A dublini központú Dole bejelentette, hogy eladta amerikai frisszöldség-üzletágát az…
Tovább olvasom >Új partnerségekkel ad lendületet ESG kezdeményezéseinek a Wolt
Két új stratégiai partnerségről tett bejelentést a finn étel-házhozszállító vállalat,…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligenciával gyorsítja a pénztárakat a Colruyt
Valamennyi kasszájánál bevezeti a belga Colruyt „easy check-out” nevű rendszerét,…
Tovább olvasom >