Kihirdették az Országház Bora verseny idei nyerteseit
Kihirdették Az Országház Bora verseny idei győzteseit csütörtökön, az elismeréseket Kövér László házelnök adta át a nyerteseknek a Parlament épületében.

MTI/Szigetváry Zsolt
„Elköteleződésünk a borászat iránt megbecsülésünkből fakad” – hangoztatta Kövér László a hetedik alkalommal megrendezett Országház bora verseny csütörtöki eredményhirdetésén, hozzátéve, hogy évről évre „őszinte hittel és bátor szóval hívják tettre” az Országház Bora versenyen a magyar kezdeményezőképességet és leleményességet.
Kövér László szerint nem lehet olyan gazdasági depresszió, amely közönyössé tudná tenni a magyar gazdákat a bor iránt, csökkentené tiszteletüket, szeretetüket, állandó megújulási készségüket.
A házelnök kiemelte: a minőségi bortermelés és kereskedelem a kiszámítható jogi környezet biztosításával, folyamatos fejlődéssel és alkalmazkodással tartható fenn. A világban átalakuló borpiac miatt új kihívások jelennek meg és új szereplők kapnak erőre – tette hozzá.
Kövér László úgy fogalmazott, hogy a „minőségi magyar bortermelés zászlóvivőjeként adunk otthont, elismerést és tisztelet a magyar történelmi borvidék állandó minőségi megújulást kereső és áldozatos munkát végző borászainak”. A házelnök szerint a rendezvény a magyar bordiplomácia stabil oszlopa lett, díjnyertes borai az országházba érkező hazai és külföldi vendégek előtt hirdetik, hogy „a jó bor mindig különleges értékkel bír az életben”.
A bírálóbizottság munkájáról Légli Ottó borász, a testület elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának korábbi elnöke számolt be. Mint mondta, idei bormustrára a meghirdetett kilenc kategóriában 187 palack érkezett 83 pincészettől, 17 történelmi magyar borvidékről.
Légli Ottó szerint nagy megtiszteltetés és felelősség egyben, hogy a magyar borok jelen vannak az Országházban és képviselik a nemzetet.
A borokat két fordulóban értékelte a zsűri, amelynek tagjai között szakmai szereplők, termelők, üzletemberek, a gasztronómia élet képviselői és véleményformálók foglaltak helyet – mondta a zsűri elnöke.
A versenyen kilenc kategóriában adták át az elismeréseket az első három helyezettnek.
Az Olaszrizling kategóriában első helyezést ért el az Androsics Birtok 2022-es évjáratú Olaszrizling Sur Lie borával, a Furmint kategória legjobbja Péter Pincészet lett a 2021-es évjáratú Tokaji Furmint Thurzó dűlő borával.
Az egyéb fehérbor kategória győztese a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok lett tavalyi évjáratú Tokaji Organikus Terézia Hárslevelűjével, míg a Rozé kategóriában Sike Balázs Pincéje 2021-es Badacsonyi Pinot Noir Rozéja érdemelte ki az első helyet.
A Kékfrankos kategória győztese lett Günzer Tamás Pincészete 2020-as évjáratú Bocor Kékfrankosa. A Bikavér kategóriát a Vesztergombi Pince 2019-es évjáratú St. László Bikavér bora nyerte.
Kadarka kategóriában az Eszterbauer Borászat 2022-es évjáratú Nagyapám Szekszárdi Kadarkája lett az első, a Cabernet franc kategóriában Riczu Tamás Borászata a 2018-as évjáratú Villányi franc borával nyerte el az első helyet.
Tokaji aszúk között a legjobb a Péter Pincészet 2017-es évjáratú Tokaji Aszú 6 puttonyos bora lett.
Kapcsolódó cikkeink
Nyárindító bor és pezsgő ünnep a Szabadság téren
A nagy sikerű Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor Ünnep…
Tovább olvasom >A mostani fejlesztések évtizedekre meghatározhatják a borászat jövőjét
A magyar borászat jövőjét évtizedekre meghatározhatják a mostani fejlesztések, a…
Tovább olvasom >Borpromóciós támogatás segíti a hazai termelők piacra jutását
Hamarosan indul a hazai borok bel- és külföldi népszerűsítését segítő…
Tovább olvasom >További cikkeink
Széles körű párbeszéd indult az állati eredetű melléktermékek begyűjtéséről és feldolgozásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére, az Agrárminisztérium és a…
Tovább olvasom >Nébih: 2025-től az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásokat már a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kell benyújtani
A 2025. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásokat már a Nemzeti Adó-…
Tovább olvasom >A fenntartható táplálkozásról szólnak a Mezőgazdasági Múzeum farsangi programjai
A fenntartható életmódot, táplálkozást igyekszik bemutatni a gyerekeknek a Mezőgazdasági…
Tovább olvasom >