Kihirdették Az Országház Bora 2018 pályázat nyerteseit
Második alkalommal választották meg Az Országház Borait; a pályázaton nyertes nyolc tétel az Országház fontosabb eseményein képviseli majd Magyarországot.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
A borkészítés tudománya a honfoglalás előtti időkben gyökerezik, majd a magyarok a Kárpát-medencében fejlesztették tovább. A szőlő, a bor, a borkultúra mindig fontos szerepet töltött be a magyar hagyományban, Magyarországot évszázadok óta a nagy borkészítő nemzetek között tartják számon – idézte fel a bormustra díjainak pénteki átadásán az Országházban Kövér László, Országgyűlés elnöke.
Mint hozzáfűzte, a magyar törvényhozás régóta igyekszik szabályozni a borkészítést: már a 11. századból fennmaradtak a borra vonatkozó szabályok, és az Országgyűlés napjainkban is kiemelt figyelmet fordít a minőségi borkultúra fejlődésére.
Ezt a célt szolgálja Az Országház Bora elnevezéssel második alkalommal meghirdetett bormustra is – jegyezte meg Kövér László, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy az Országházba érkező külföldi és hazai vendégek a magyar borok legjavát ízlelhessék meg.
Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke felidézte, hogy az általa vezetett zsűri márciusban választotta ki Az Országház Borait, figyelemmel arra a szempontra, hogy a nyertes tételek Magyarországot képviselik majd a Parlamentben.
A nyolc meghirdetett kategóriában idén már 160 tétel érkezett be, 17 történelmi magyar borvidék összesen 90 termelőjétől. Az olaszrizlingek közül a balatonfüredi Figula Pincészet 2015-ös Lőcze Olaszrizlingje; a furmintok és furmintalapú házasítások kategóriájában a tokaji Béres Szőlőbirtok 2015-ös Naparany Cuvée-je; az egyéb fehérborok csoportjában pedig a Balaton-felvidéki Dobosi Pincészet 2016-os Bio Kéknyelűje nyerte el Az Ország Bora címet.
A kékfrankosok közül a villányi Günzer Zoltán Pincészet 2012-es tételét, míg a bikavérek mezőnyéből az egri Petrény Pincészet szintén 2012-es Borgundi Bikavérjét választotta a zsűri; a legjobb kadarka a szekszárdi Eszterbauer Borászat 2017-es Nagyapám Kadarkája lett. A cabernet franc kategória első helyén az egri Juhász Testvérek Pincészetének 2011-es Cabernet Franc Grand Selectionja végzett, a tokaji aszúk közül pedig a tavalyi évhez hasonlóan a Grand Tokaj szállíthatja Az Országház Borát, ezúttal a 2013-as 6 puttonyos Szarvas Aszút.
A nyolc kategóriagyőztes borból kétszáz-kétszáz palackot vásárol az Országház, a termelők pedig a parlament épületét díszítő szőlészet és borászat szobor kicsinyített mását kapták. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Ez lehet az oka a vörösbor-fogyasztás drámai visszaesésének
Az elmúlt években világszerte érzékelhető a vörösbor-fogyasztás visszaesése – és…
Tovább olvasom >Alumíniumpalackos bort vezet be a brit Aldi
Április 14-től alumíniumpalackos saját márkás borral bővül az Aldi kínálata…
Tovább olvasom >Az Európai Bizottság az uniós borágazat versenyképességének erősítésére tett javaslatot
Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol az európai borágazat versenyképességének, ellenálló…
Tovább olvasom >További cikkeink
Bioélelmiszerek a közétkeztetésben a IV. Magyar Gasztronómia Napján
2025. április 26-27-én tartják a IV. Magyar Gasztronómia Napját. A…
Tovább olvasom >IFFA 2025: A hús- és fehérjeipar vezető világvására
A frankfurti IFFA szakvásár a nemzetközi hús- és fehérjeipar legnagyobb…
Tovább olvasom >Amikor a művészet életformáló erővé válik – Inspiráció a vezetésben és a mindennapokban az ESSCA rendezvényén
Az ESSCA School of Management budapesti kampusza a ZEMA porcelánékszer-manufaktúrával…
Tovább olvasom >