Kihirdették a 2024-as Év Mentes Séfje verseny nyerteseit
Immáron 5. alkalommal rendezték meg az Év Mentes Séfje versenyt, ahol idén először profi és amatőr kategóriában is győztest hirdettek.
A Csak a mentes által szervezett verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az allergénmentes, egészséges táplálkozás fontosságára, valamint bemutassa, hogy így is lehet finoman és sokszínűen étkezni. Az eseményhez a METRO professzionális szakmai támogatást, alapanyagokat és helyszínt biztosított.
A résztvevők alternatív alapanyagok felhasználásával készítették el mentes fogásaikat, melyek szinte bárki számára biztonságosan fogyaszthatók, és emellett magas kulináris élményt adnak.
A mostani versenyen a szervezők kiemelten figyeltek a zero waste elvének betartására. Az elkészült növényi alapú, s ezáltal természetes módon tej-, és tojásmentes, emellett glutén- és cukormentes fogások azt bizonyították, hogy a kreativitás és a konyhai tudás mellett az a séf képes helytállni a kihívásban, aki minél több alapanyagot ismer minél behatóbban.
A legízletesebb, legszebben tálalt és fantáziadús menüsort az amatőr indulók közül Dömös Fanni készítette el, míg a profik közül a Rézkakas Bisztró séfje, Molnár Dávid ételalkotása emelkedett ki a mezőnyből. A dobogósok és a verseny során készített fogásaik az alábbiak:
Amatőr kategória
I. helyezett: Dömös Fanni
Főétel: Keleti harmónia -Kínai pho leves gazdagon
Desszert: Polenta alapon narancskrém céklazselével a tetején
II. helyezett: Kuti Szelenge
Főétel neve: Napsütés Olaszországban – sütőtökös gnocchi, rozmaringos, kakukkfüves tökmártással, aszalt paradicsommal, chilis csimicsurival, dióval, Violife “fetasajttal”, rizschipssel
Desszert neve: Gesztenyés derű – narancsos, gesztenyés mascarpone krém, aszaltmeggyes mandulás morzsával, fahéjas meggymártással a tetején.
III. helyezett: Kovács Vivien
Főétel: Sült karfiol gránátalmás quinoa tabuoléval és póréhagymás burgonyás alapú petrezselyemszósszal, amit kókusztejjel citrusokkal és gyömbérrel ízesített. Fűszeres, pirított napraforgómaggal a tetején.
Desszert: Csokoládés korong brownie, csokis mascarpone-val csokiropogóssal, illetve posírozott almával és gránátalmával.
Profi kategória
I. helyezett: Molnár Dávid (Rézkakas Bistro)
Főétel: Gesztenyés langyos babsaláta, vietnámi palacsintával
Desszert: Banánfagylalt, magvas crumble, narancsos-olívaolajos dresszinggel
II. helyezett: Angeli Mátyás (Natura Hill Zebegény)
Főtétel neve: Májusi kert – cékla, karfiol- és lencsevariációk bazsalikommal
Desszert neve: Kasmír körte – körte szezámmaggal, kardamommal és fahéjjal
III. helyezett: Paál Béla (Kis Padlizsán)
Főétel neve: 4 évszak a tányéron – humusz, sült zöldségekkel, salátával, házi magkenyérrel zero waste módon elkészítve.
Desszert: mangós édesburgonya humusz mandulamorzsával és mandula grillázzsal.
Az Év Mentes-Vegán Séfje egy évig viselheti a címet, és közel félmillió forint értékű ajándékkal tért haza a szakmai elismerés mellett.
Az ételeket profi szakemberekből álló zsűri pontozta és értékelte: Dr. Árvai Anita, a Veganeeta Home vegán étterem alapítója és tulajdonosa, Tanács Attila, a Mindenmentes Főzősuli alapítója, szakmai vezetője, mesterszakács, fejlesztő-séf, többszörös Európa-, világ- és olimpiai bajnok, Stőhr Gréta egészséges életmód-szakértő, Magyarország első és egyetlen növényi főzőműsorának háziasszonya, első vegán séf- és főzőiskolájának tulajdonosa, író, Zsolnay Gergely séf, kertészmérnök, táplálkozástudományi szakértő, a 2023-as Az Év Mentes Séfje verseny profi kategóriájának nyertese, Steiner Kristóf író, újságíró, színész és vegán séf, Molnár György, a Dobos C. József Iskola tanára, Ádám Csaba az egykori Olimpia étterem tulajdonos-séfje és Blendea Károly a Violife Professional Kulináris Tanácsadója.
A verseny háziasszonya Szinetár Dóra énekesnő, színésznő volt.
Kapcsolódó cikkeink
Agóra-Vízió: A Magyar Termékek iránt a jövőben sem csökken majd a kereslet
Rendkívül sikeres 10. jubileumi konferenciát tartott a Magyar Termék Nonprofit Kft.…
Tovább olvasom >Csak a mentes
Februárban ismét a METRO Gasztroakadémia adott otthont az idén 6. alkalommal…
Tovább olvasom >SIRHA Budapest 2024 A HoReCa szektor legnagyobb hazai ünnepe
Március 5-én nyitja kapuit Közép-Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >