Kihirdették a 2024-as Év Mentes Séfje verseny nyerteseit

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 02. 20. 11:54

Immáron 5. alkalommal rendezték meg az Év Mentes Séfje versenyt, ahol idén először profi és amatőr kategóriában is győztest hirdettek.

A dobogósok (kép: Seiner Krisztián)

A Csak a mentes által szervezett verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az allergénmentes, egészséges táplálkozás fontosságára, valamint bemutassa, hogy így is lehet finoman és sokszínűen étkezni. Az eseményhez a METRO professzionális szakmai támogatást, alapanyagokat és helyszínt biztosított.

A résztvevők alternatív alapanyagok felhasználásával készítették el mentes fogásaikat, melyek szinte bárki számára biztonságosan fogyaszthatók, és emellett magas kulináris élményt adnak.

A mostani versenyen a szervezők kiemelten figyeltek a zero waste elvének betartására. Az elkészült növényi alapú, s ezáltal természetes módon tej-, és tojásmentes, emellett glutén- és cukormentes fogások azt bizonyították, hogy a kreativitás és a konyhai tudás mellett az a séf képes helytállni a kihívásban, aki minél több alapanyagot ismer minél behatóbban.

A legízletesebb, legszebben tálalt és fantáziadús menüsort az amatőr indulók közül Dömös Fanni készítette el, míg a profik közül a Rézkakas Bisztró séfje, Molnár Dávid ételalkotása emelkedett ki a mezőnyből. A dobogósok és a verseny során készített fogásaik az alábbiak:

 Amatőr kategória

I. helyezett: Dömös Fanni

Főétel: Keleti harmónia -Kínai pho leves gazdagon
Desszert: Polenta alapon narancskrém céklazselével a tetején

II. helyezett: Kuti Szelenge

Főétel neve: Napsütés Olaszországban – sütőtökös gnocchi, rozmaringos, kakukkfüves tökmártással, aszalt paradicsommal, chilis csimicsurival, dióval, Violife “fetasajttal”, rizschipssel

Desszert neve: Gesztenyés derű – narancsos, gesztenyés mascarpone krém, aszaltmeggyes mandulás morzsával, fahéjas meggymártással a tetején.

III. helyezett: Kovács Vivien

Főétel: Sült karfiol gránátalmás quinoa tabuoléval és póréhagymás burgonyás alapú petrezselyemszósszal, amit kókusztejjel citrusokkal és gyömbérrel ízesített. Fűszeres, pirított napraforgómaggal a tetején.

Desszert: Csokoládés korong brownie, csokis mascarpone-val csokiropogóssal, illetve posírozott almával és gránátalmával.

Profi kategória

I. helyezett: Molnár Dávid (Rézkakas Bistro)

Főétel: Gesztenyés langyos babsaláta, vietnámi palacsintával

Desszert: Banánfagylalt, magvas crumble, narancsos-olívaolajos dresszinggel

II. helyezett: Angeli Mátyás (Natura Hill Zebegény)

Főtétel neve: Májusi kert – cékla, karfiol- és lencsevariációk bazsalikommal

Desszert neve: Kasmír körte – körte szezámmaggal, kardamommal és fahéjjal

III. helyezett: Paál Béla (Kis Padlizsán)

Főétel neve: 4 évszak a tányéron – humusz, sült zöldségekkel, salátával, házi magkenyérrel zero waste módon elkészítve.

Desszert: mangós édesburgonya humusz mandulamorzsával és mandula grillázzsal.

Az Év Mentes-Vegán Séfje egy évig viselheti a címet, és közel félmillió forint értékű ajándékkal tért haza a szakmai elismerés mellett. 

Az ételeket profi szakemberekből álló zsűri pontozta és értékelte: Dr. Árvai Anita, a Veganeeta Home vegán étterem alapítója és tulajdonosa, Tanács Attila, a Mindenmentes Főzősuli alapítója, szakmai vezetője, mesterszakács, fejlesztő-séf, többszörös Európa-, világ- és olimpiai bajnok, Stőhr Gréta egészséges életmód-szakértő, Magyarország első és egyetlen növényi főzőműsorának háziasszonya, első vegán séf- és főzőiskolájának tulajdonosa, író, Zsolnay Gergely séf, kertészmérnök, táplálkozástudományi szakértő, a 2023-as Az Év Mentes Séfje verseny profi kategóriájának nyertese,  Steiner Kristóf író, újságíró, színész és vegán séf, Molnár György, a Dobos C. József Iskola tanára, Ádám Csaba az egykori Olimpia étterem tulajdonos-séfje és Blendea Károly a Violife Professional Kulináris Tanácsadója.

A verseny háziasszonya Szinetár Dóra énekesnő, színésznő volt.

Kapcsolódó cikkeink