Kicsomagolható étterem
Konzerveket használni étteremben bűn, legalábbis a magasabb kategóriájúakban, de egészen más a helyzet, ha magára az étteremre tekintünk úgy, mint kinyitható konzervdobozra. Márpedig ilyesmire hajaz a montreali Régi Kikötőben működő Müvbox: egy standard méretű konténer, ami egy gombnyomásra válik kis gyorsétteremmé 90 másodperc alatt. Oldalai lenyílnak, fölöttük kifeszül az ernyő, a személyzet pedig kihelyezi a megfelelő aljzatokba a kis bisztróasztalokat.
A Müvbox fatüzelésű pizzakemencéjével is ellátott, teljesen funkcionális konyháján négy ember dolgozhat az étterembe beférő 28 embernek – ezek felének jut egyszerre ülőhely.
Az üzletet környezetbarát elvek alapján alakították ki: használt konténerből építették, padlóját újrafeldolgozott autógumiból készítették, tetejére pedig napelemeket telepítettek, ami a felhasznált energia 40 százalékát biztosítja. Benne helyi alapanyagokból főznek: pizzákat tenger gyümölcseiből és többféle fogást rákból.
Tervezői nem egyedi vendéglátóhelyet akartak kialakítani, hanem egy koncepciót, amit bárhol a világon használni lehet; Kanadán kívül egyelőre az USA-ban és Japánban működőkről hallottunk már. Ára magyar szemmel meglehetősen borsosnak tűnik: 150 ezer dollár, azaz több mint 30 millió forint.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >