Kialvatlanul ne ebédelj!
Az Uppsala Egyetem kutatóinak vizsgálatai szerint az alváshiánnyal küzdő emberek egy-egy átvirrasztott éjszaka után hajlamosak nagyobb adagot venni a kalóriadús ételekből és nassolni valókból. Úgy tűnik tehát, hogy az alváshiány nagyban befolyásolhatja a túlsúly kialakulására és a későbbi elhízásra való hajlamot.
A részletes kutatási adatokat, amelyek a Psychoneuroendocrinology című szaklapban jelentek meg, a vital.hu idézi. Egy korábban a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című szaklapban közölt tanulmányban az Uppsala Egyetem idegtudományi tanszékének tudósai bizonyították, hogy már egyetlen álmatlan éjszaka is növelheti az agyban található éhségérzetért felelős régió működését egészséges testsúlyú fiatal férfiak esetében.
A mostani vizsgálatok során szisztematikusan elemezték az alváshiány és a választott ételadagok közti összefüggéseket. Ehhez összesen 16 normál testsúlyú férfit kértek fel, hogy válasszanak tetszőleges adagot 7 főételből és 6 nassolnivalóból egy alkalommal éhesen, egy alkalommal pedig jóllakottan. A résztvevőkkel kialvatlan és pihent állapotban is megismételtették a kísérletet. „Egy át nem aludt éjszaka után a férfiak sokkal nagyobb adagokat választottak a kalóriadús ételekből. Érdekes módon éhesen és jóllakottan is nagyobb adagokat vettek, ebből is látszik, hogy az alváshiány jóllakottságtól függetlenül befolyásolja az éhségérzetet. Világosan látható, milyen szoros a kapcsolat az álmatlanság és az elhízásra való hajlam között” – nyilatkozta a kutatást vezető Pleunie Hogenkamp.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fontos megmutatni a vallásturisztikai helyszíneket, ezért indult el a Peregrinus platform
Magyarország kormánya fontosnak tartja megmutatni Székelyföld vallásturisztikai helyszíneit, és anyagi…
Tovább olvasom >Elindult a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz Erdélybe
Elindult a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói…
Tovább olvasom >Nők étterme
Különleges kampánnyal hívja fel a figyelmet a női vállalkozók szerepére…
Tovább olvasom >