Ki veszi át az élelmiszer-ellátásunkat? ideje átgondolni

Szerző: Trademagazin Dátum: 2020. 06. 05. 15:33

Ki veszi át az élelmiszer-ellátásunkat? A multik jól vizsgáztak, miközben a gazdaság számos szektora leállt, viszont fontos lett a háztáji, az önellátás. A kettő nem zárja ki egymást.

A napjainkat polipkarokkal körbefonó – közösségi – médiának hála, egymástól fizikailag elzárva, de kollektíven éltük végig az elmúlt hónapokban, ahogy valóban az egész emberiség – pontosabban a világ szerencsésebb, gazdagabb fele – ugyanazzal szembesül.

Legtöbben életünkben először rádöbbentünk, hogy az egészségünk védelme mellett igazából most csak az számít, hogy legyen mit enni.

Élelmiszeripar: a rendszer jól vizsgázott

Vásárlók milliói rohanták meg világszerte az áruházakat és fosztották ki napok alatt az élelmiszerboltok készleteit. És az összes vita, amely az elmúlt évtizedben az élelmiszeripar működését övezte, egyszerre fontosságát veszítette. Senki nem beszél most a műanyag hulladékokról, az adalékanyagokról, a pálmaolajról. Ugyanakkor a sokat szidott globális élelmiszerláncok működése a világgazdaság más ágazatainak teljes leállása mellett is szinte zavartalan – megint csak a világ gazdagabb felében –, nem voltak, nincsenek élelmiszer-ellátási problémáink. Vagyis a rendszer kétségtelenül jól vizsgázott.

A felszín alatt másfajta változások is kirajzolódtak: az emberek elkezdtek otthon kenyeret sütni, ennek tudható be, hogy nem csak Magyarországon, de egész Európában élesztőhiány volt, és néha akadozott a lisztellátás is. Az otthoni főzés olyan méreteket öltött, hogy világszerte apadnak a paradicsom-püré és szójaszósz készletek, olyannyira, hogy ezekből idén nyáron ugyancsak hiány várható.

A teljes cikk a Forbes oldalán olvasható…

Kapcsolódó cikkeink